Če želijo v Tivoliju vsaj sanjati o nastopu v četrtfinalu, bodo morali takoj zavihati rokave. Prevetritev igralskega kadra je nujno zlo, pri čemer je najbolj vroče vprašanje, ali je to glede na finančno stanje kluba sploh mogoče. Direktor Matjaž Sekelj je pred tednom dni trenerju Bojanu Zajcu naročil, naj pripravi podrobnejšo analizo igralcev. Zajc je s tem dobil proste roke pri odločitvah, ali se bo kakšnemu hokejistu zahvalil za sodelovanje in na katerih mestih potrebuje osvežitev. Minil je teden dni in v Tivoliju se ni zgodilo nič. Bojan Zajc je tudi včeraj razlagal, da so potrebne spremembe, vendar ni bil prav z ničemer natančen. Možnosti sta dve – ali namerno molči pred javnostjo ali pa je podobno neodločen kot pri napovedi svojega odstopa, ki se po prespani noči nato ni zgodil.

Če bo Olimpija nadaljevala v podobnem ritmu kot v uvodnem mesecu, bo moštvo deležno širšega posmeha, a le ena zmaga na devetih tekmah je pač realni kazalnik trenutnega stanja v klubu. Zdaj se pričakovano vrstijo izgovori, da so Ljubljančani že šestkrat gostovali, da so tekme zaradi pomanjkanja sreče izgubljali v zadnjih minutah, da med pripravami niso imeli primernih pogojev za delo, da so jih prizadele poškodbe... Tisti, ki vse to govorijo, bi se lahko zamislili in si priznali nekaj dejstev. Treba je podčrtati, da je bila Olimpija zgolj ob zmagi proti Linzu boljši tekmec, ob porazih pa se je vselej znašla v podrejenem položaju. Tista o seriji gostovanj je neposrečen izgovor, saj do novembrskega reprezentančnega premora zdaj sledi sedem domačih tekem in prav na vseh možnost popravnih izpitov, povrhu pa se je vsaj pol leta vedelo, da bo Tivoli dlje časa zaseden zaradi evropskega prvenstva v košarki.

Čeprav je pisarno kluba presenetilo, da v Zalogu ves avgust ni bilo ledu, to še ni opravičilo, da niso zmogli najti boljše rešitve. V urejenem okolju bi se ekipa za tri tedne preselila pod Pohorje, dvakrat na dan trenirala na ledu in izkoristila priložnost za igranje pripravljalnih obračunov z močnimi tekmeci iz KHL, ki so bili tisti čas v Mariboru. A ker za optimalne priprave ni bilo denarja, je krivda jasna, saj se ve, kdo je odgovoren za finance. Razlog, zakaj je Olimpija tako slabo krenila v sezono, se skriva tudi v neresnem kadrovanju. V Ljubljani so šele konec avgusta sestavili ekipo in posledično prepozno začeli uigravati napade. Ali potemtakem sploh še koga preseneča, da je edini slovenski predstavnik v ligi ob že tako nizki kakovosti na klopi najmanj učinkovit v konkurenci dvanajstih klubov?

Trener Zajc zdaj poskuša na vse načine zasukati krivuljo, zato se je odločil za rotacijo igralcev predvsem iz prvega in drugega napada. Že danes proti Dunaju se bo morda vrnil Scott Howes (»Ne vem še nič, bomo videli jutri,« je rekel včeraj po treningu), zato se bo nekdo znašel na tribuni. Če bo izbiral med napadalci, ima štiri možnosti – Hebar, Hočevar, Zdešar ali Sotlar. Če bo izbiral med branilci, pa je edini kandidat Schmidt. In mimogrede, kaj sploh še počne v Ljubljani?!

EBEL, danes ob 19.15: Telemach Olimpija – Dunaj, Znojmo – Linz, KAC – Alba, Salzburg – Gradec, Dornbirn – Bolzano, Beljak – Innsbruck.