Štiri nove izdaje Mladinske knjige, namenjene mladostnikom, se navezujejo na tegobe odraščajočih v sodobnem svetu. Roman Cvetke SokolovKar ne ubije prinaša zgodbo, primerno tako za mladostnike kot za njihove starše, in brez lažnih predsodkov stvarno predstavi problematiko spolne zlorabe: začne se s hudo dilemo šestnajstletnega Klemna ter se nato stopnjuje do presenetljivega obrata in končnega razkritja. Kot piše na platnici, gre za »pretresljivo pripoved, ki se dotika družbeno še vedno nedotakljive teme, posilstva, ter daje misliti še dolgo po zadnji piki«. Urednica Irena Matko - Lukan dodaja, da pri nas »še ni bilo romana, ki bi izhajal iz perspektive šestnajstletnega fanta, ki je prestopil mejo varnega in dobrega spolnega odnosa«.

Solze so za luzerje, roman mladinske in otroške pisateljice Neli Kodrič Filipić, ponuja tematiko nasilja v družini in med vrstniki. Glavna junakinja je osnovnošolka Ajda, ki se mora z mamo in bratcem pred nasilnim očetom zateči v varno hišo in se spoprijeti z izzivi, ki jih prinese novo življenje. Poleg vsega tega v šoli postane še žrtev vrstniškega nasilja. »Hotela sem vzpodbuditi pogovor o tej temi. Da bi se otroci zavedali, da se to dogaja, da niso sami v tem – in tudi, da tisti, ki o tem problemu ne spregovori, pri njem sodeluje,« pojasnjuje avtorica.

Ameriški avtor John Green si pridobiva oboževalce po vsem svetu, roman Krive so zvezde pa je že vse od izida na lestvicah najbolje prodajanih knjig. Zgodba spremlja šestnajstletno Hazel, ki boleha za neozdravljivo obliko raka. Zaradi depresije začne obiskovati skupino za samopomoč, kjer spozna fanta s podobno diagnozo; ta v njen svet prinese smeh in novo upanje. Prevajalec Boštjan Gorenc ugotavlja, da se roman razvija na dveh ravneh: ena govori o tem, kako se mladi spopadajo z boleznijo, ko pa bi radi imeli normalno najstniško življenje, na drugi ravni pa se starši soočajo z dejstvom, da bodo preživeli svojega otroka. »Knjiga ni solzava ali melodramatična, ampak je zelo iskrena. Sliši se čudno, toda več se boste nasmihali kot jokali,« meni Gorenc.

Zgodba Kaja in njena družina spremlja osemletno Kajo, ki ji mama nekega dne pove, da bosta z očkom živela ločeno; prvič je izšla leta 1999, pisateljica Polonca Kovač pa je leto pozneje zanjo dobila nagrado večernica. Tokrat je knjižica izšla v manjšem formatu in s podobami mlade ilustratorke Tanje Komadina. Knjižica je namenjena otrokom, ki se ob ločitvi staršev soočajo z občutki krivde in zapuščenosti, in jim želi omogočiti, da bi lahko prepoznali svoje stiske in znali ubesediti svoja čustva. mvo