Na Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) v zadnjem času kar dežujejo pritožbe tujih študentov glede zaračunavanja taksi storitev na Obali. Tujcem, ki so prišli k nam na študijsko izmenjavo, naj bi različni ponudniki taksi prevozov zaračunavali od dva- do trikrat višje zneske kot njihovim domačim kolegom.

Poleg oderuških tarif, ki jih vključijo, ko se v njihov avtomobil usede tujec, poznajo tamkajšnji taksisti še drugačne prevarantske prijeme. »Če se na primer s taksijem peljejo štirje študentje in je končna cena vožnje štiri evre, ta znesek taksisti poberejo vsakomur od njih, namesto da bi plačal vsak po en evro. Enostavno izkoriščajo njihovo nevednost na najbolj podel način,« je razložil predsednik ŠOUP Marko Pavlič, ki se mu zdi nedopustno, da taksisti nelegalen dobiček kujejo prav na račun sleparjenja študentov, ki so z ekonomskega vidika ena najbolj ranljivih družbenih skupin.

V enem največjih taksi podjetij na Obali, v podjetju Taxi Srečko, pravijo, da njihovi taksisti tovrstnih lumparij ne počnejo. Lastnik podjetja Gregor Lorbek je pojasnil, da imajo njegovi taksisti dve tarifi: stalnim strankam zaračunajo 90 centov za kilometer vožnje, naključnim pa 1,40 evra. Startnina je za vse enaka in znaša 3,5 evra. »Če se človek vsak konec tedna vozi z našim taksijem, ga obravnavamo kot redno stranko in mu damo popust. To ni nikakršna diskriminacija. Po drugačnih tarifah pa naši taksisti ne morejo voziti, saj so taksimetri plombirani,« je zatrdil Lorbek in opozoril, da imajo različni ponudniki taksi storitev sicer različne tarife, saj je pri njihovih nastavitvah edina omejitev – lastna vest.

»Če ima taksist tarifo nastavljeno na tri evre za kilometer vožnje, potem stane stranko vožnja od Kopra do Portoroža res okoli 50 evrov. Pri nas nikoli ne preseže 20 evrov. Ampak oboje je legalno, nobena pritožba ne zdrži,« je pojasnil Lorbek. Prav zato naj bi se z Mestno občino Koper dogovarjali o uvedbi maksimalne tarife. »Ne samo zaradi študentov, ampak tudi zaradi tujih gostov, ki pridejo s turističnimi ladjami. Poleg 400 evrov letne takse, ki jo moramo plačati za vsako vozilo za uporabo mestnih taksi postajališč, naj na občini določijo še najvišjo ceno, po kateri se lahko stranke vozi. S tem bi preprečili govorice o goljufivih taksistih, stranke pa bi natančno vedele, kolikšne cene so dovoljene,« je prepričan Lorbek.

Na koprski mestni občini pravijo, da se zavedajo pomanjkljivosti na področju taksi prevozov in da ga zato nameravajo urediti. A kot kaže, ne z uvedbo maksimalne tarife, temveč z ustanovitvijo lastne taksi družbe, ki bi delovala v okviru javnega podjetja.