V San Remu se je pomerilo 38 tekmovalcev iz vinsko najbolj razvitih evropskih držav. Pomerili so se v poznavanju vinogradništva in vinarstva, sledila je slepa degustacija vin in destilatov, dekantiranje vina ter spajanje vina in hrane. Najboljši trije so se pred publiko pomerili v strežbi penine in dekantiranju vina, priporočanju vin k meniju, popravi vinskega lista, degustaciji štirih vin ter prepoznavanju destilatov. Na koncu je tesno slavil Šved Jon Arvid Rosengren.

Slovenijo je častno zastopal član Društva za razvoj pivske kulture - Sommelier Slovenije Gašper Čarman kot aktualni državni prvak. Čeprav se podobno kot marca na svetovnem prvenstvu v Tokiu tudi v evropski konkurenci ni uspel prebiti med 12 najboljših, ni bil razočaran. »Ne bom obupal, saj je za menoj šele drugo tovrstno tekmovanje. Tisti, ki so zasedli najvišja mesta, imajo mnogo več kilometrine in nastopajo na takšnih tekmovanjih konstantno. To je tek na dolge proge. Mi je pa postalo jasno, da brez mentorstva katerega od bivših svetovnih prvakov, ne moreš poseči po najvišjih mestih. Zato upam, da bo naslednje državno prvenstvo organizirano vsaj pol leta pred svetovnim in evropskim prvenstvom, tako da bo imel zmagovalec več časa za pripravo na mednarodna tekmovanja,« je povedal Čarman, ki mu ambicij ne manjka, saj mora – kot je dodal – konstantno vzdrževati formo tudi za študij na inštitutu Masters of Wine v Angliji, kjer kani kot prvi Slovenec pridobiti naziv »mojster vina«.

»Tekmovanje je pokazalo, da se splošni nivo znanja dviguje in da postaja konkurenca vse hujša. Same priprave vrhunskih tekmovalcev zahtevajo večletni sistematični študij, obisk sejmov in vinskih dežel, vsekakor pa vsakdanje delo s svetovnimi vini. Praviloma se kandidati kalijo na več tekmovanjih, preden dosežejo najboljše rezultate. Ponovno pa se je izkazalo, da so za najvišja mesta poleg dolgoletnega študija, za kar je bistvena tudi podpora delodajalca, potrebne tudi delovne izkušnje, ki jih lahko tekmovalec pridobi v vrhunskih restavracijah, kjer se dnevno srečuje z zahtevnimi gosti. Na ta način lahko spozna mednarodno kuhinjo in izpili znanje francoščine in angleščine, torej jezikov, v katerih poteka tekmovanje,« je dogajanje v San Remu strnil predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja.