Iz letalskega prevoznika Japan Airlines so danes sporočili, da so podpisali kupoprodajno pogodbo za 18 modelov A350-900 in 13 modelov A350-1000, pri čemer so si zagotovili možnost, da kupijo še dodatnih 25 letal.

Japan Airlines tokrat prvič kupuje Airbusova letala. Nova letala, s katerimi bodo nadomestili zastarele boeinge, naj bi začeli uporabljati z letom 2019.

Japonski družbi Japan Airlines in All Nippon Airways, ki sicer veljata za velika tekmeca, sta med najpomembnejšimi strankami ameriškega proizvajalca letal Boeing.

V zadnjem času sta imeli veliko nevšečnosti z letali dreamliner, ki so jih januarja zaradi težav s pregrevanjem litij-ionskih baterij prizemljili po vsem svetu.

Na dreamlinerju Japan Airlines je zaradi težav z akumulatorjem izbruhnil požar, podobne težave pa je imel tudi dreamliner All Nippon Airways. Od Boeinga zato zahtevata odškodnino.

»Japan Airlines je glede na nedavne težave z dreamlinerjem očitno ocenil, da se želi izogniti tveganjem,« je pojasnil analitik iz družbe SMBC Friend Research Centre v Tokiu Micuru Mijazaki.

»Letalstvo je globalna industrija, zato je razumljivo, da si želijo japonski prevozniki zagotoviti različne možnosti glede nakupa letal,« je dodal.