Če bi nedolgo nazaj zapisali, da bo tekma med Jesenicami in italijansko Gardeno največ, kar lahko ponudi hokej na Jesenicah, bi prispevek izzvenel kot neslana šala. Toda po neverjetnih turbulencah zadnjih let v Zgornjesavski dolini je zdaj to kruta realnost najbolj priljubljene igre z odmevno tradicijo v železarskem mestu. »Ko se dogajajo nepravilnosti, mora slediti kazen. Zdaj tega ni več mogoče spremeniti. Treba je začeti na novih temeljih. Ideja je prava, v enem letu se morajo zadeve na Jesenicah umiriti,« pravi eden od velikih sinov nekdaj sila ugledne jeseniške hokejske šole Tomaž Razingar.

Kapetan hokejske reprezentance je začasno, dokler si ne najde primernega kluba, največji zvezdnik novega moštva na Jesenicah, ki ga vodijo iz pisarne matične hokejske zveze v Ljubljani. Vse bolj nerazdružljiva predsednik zveze Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec sta kot oče in mati zdajšnjemu projektu. V soboto zvečer sta si ogledala premiero gorenjskega moštva v prenovljeni Podmežakli. Prišla sta šele na drugo tretjino, a z opravičilom, da sta se mudila v olimpijskem Sočiju, kjer sta urejala logistične podrobnosti okoli nastanitve naše hokejske vrste na prihajajočem zimskem festivalu športa v Rusiji. Oba sta navdušeno pripovedovala zgodbe iz zakulisja. Rakovec je novinarjem hitel razkazovati fotografije iz prizorišča, ki jih je posnel na mobilni telefon, Kontrec pa je pristavil, da bo slovenska reprezentanca izolirana od drugih ekip. V olimpijski vasi bo bivala v razkošni hiši le pet minut hoda od osrednje hokejske dvorane.

HZS išče kandidate za prevzem vajeti

Slišali smo, da sta se Rakovec in Kontrec kar malo preveč trkala po prsih, kako je hokejski zvezi uspelo obuditi panogo na Jesenicah. Pogled na ploščad pred Podmežaklo je resda spomnil na čase hokejske evforije v mestu, ko so se navijači v vrsti skoraj do stopnišča dvorane drenjali za vstopnico. Precej je bilo radovednežev, ki sta jih zanimala tako prenovljena stara dama kot raven nižjeligaškega tekmovanja INL. Glede na videno je kakovost primerna vložku, ki je po oceni Kontreca okoli 100.000 evrov na zimo. Razumljivo je, da so opazne nekatere pomanjkljivosti, saj gre za amaterizem. Zgodilo se je, da je moral šef jeseniškega podmladka Miha Rebolj članom posoditi drese iz lanske sezone, saj Team Jesenice svetle barvne kombinacije športnih oblačil sploh nima. A s tovrstnimi razmerami se bodo morali privrženci hokeja na Jesenicah pač sprijazniti. Ker jih je bilo v soboto zvečer na tribunah okoli tisoč, gre za očitno znamenje, da Jesenice še dihajo s hokejskimi pljuči in da ljudem ni vseeno, kakšno usodo bo doživela panoga.

Kontrec je omenil, da vodilni v zvezi iščejo možnosti tesnejšega sodelovanja z mladinskim klubom, da bi lahko kandidirali za občinska sredstva, kar je ta trenutek obojim še onemogočeno. Zagotovil je, da se je HZS že spustila na lov za kandidati, ki bi bili v kratkem pripravljeni prevzeti hokejske vajeti na Jesenicah, saj je pisarna zveze precej obremenjena s projektom olimpijskih iger. »Team Jesenice je zdaj na trgu. Predstavili smo produkt, jasni so tudi finančni okviri. Cenejšega tekmovanja ne moremo zagotoviti. Kdor bo imel več denarja, bo lahko prestopil v višji rang tekmovanja. Veseli me, da so navijači podprli Jesenice, saj bodo sponzorji prišli le v primeru zanimanja ljudi,« je dejal Dejan Kontrec.

Rodman, Kopitar, Mlinarec, Jeršin...

V Podmežakli smo opazili tudi precej znanih imen, ki so del bogate jeseniške zgodovine. David Rodman je prišel navijat za Jeseničane, s katerimi v času iskanja na novega delodajalca zgolj trenira, selektor reprezentance Matjaž Kopitar je na hokej pripeljal svojo ženo Matejo, prvi kapetan slovenske reprezentance Drago Mlinarec je bil pred dvorano med prvimi, dolga leta nepogrešljivi obraz Jesenic Brane Jeršin je večkrat zaploskal ob potezah železarjev, ki so na domači uverturi na tretji tekmi sezone ujeli prvo zmago. »Predvsem je pomembno, da se je hokej vrnil v mesto. Obisk kaže, da se nam obetajo boljši časi. Verjamem, da bodo igralci z rednimi treningi napredovali in bomo do konca sezone gledali boljši hokej. Nikdar si nisem predstavljal, da bi Jesenice padle tako nizko, a zdaj je treba stopiti skupaj. Obdržati moramo mlade igralce, najti entuziaste, ki bi prevzeli vodenje kluba in ga čez dve, tri leta pripeljali nazaj v EBEL,« je razmišljal Brane Jeršin, ki ga skrbi, kaj se bo zgodilo z reprezentanco po olimpijskih igrah. »Aprilsko prvenstvo v Južni Koreji bo velika preizkušnja. Tudi od izbrane vrste je odvisno, kam bo plul naš hokej. Vrniti moramo sijaj večnim derbijem med Olimpijo in Jesenicami, urediti državno prvenstvo...« je pristavil.