Bronasta z evropskega prvenstva in četrta s svetovnega si nima kaj očitati, saj sta jo prehiteli le svetovni prvakinji iz obeh disciplin te prvinske atletske panoge. Njenega lanskega rekorda trase (48:46) pa tudi nista podrli. Gaggijevi je uspelo desetkilometrsko traso na ljubljanski Triglav premagati le sekundo pod mejo 50 minut. »Mateja in Antonella sta nevarni tekmici, izkoristila pa sem svojo specialnost – hiter tek navzdol,« se je smejalo leto starejši brhki Italijanki iz Morbegna Alici Gaggi, v pokalu tretji, tudi za Confortolo.

Tek z izjemno tradicijo in edini v Sloveniji s statusom »permit« Mednarodne atletske zveze IAAF je bil v moškem delu etiopsko obarvan. Yossief Tekle, mladinski svetovni prvak z Velike planine 2010, je premagal starejšega rojaka Azeryo Teklaya, lastnika rekorda Šmarne gore in letošnjega kralja Grintovca. Le za pet sekund je zaostal za rekordom trase tretjeuvrščenega Alexa Baldaccinija (42:32). »Letos sem prišel k vam bolje pripravljen kot lani, ko sem bil peti. Zmaga je zadoščenje, ker nisem mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu zaradi težav z vizami,« je bil tudi s 600 evri nagrade vesel Yossief Tekle. Mitji Kosovelju je četverica odtekla naprej že v prvem delu vzpona na Grmado, le Švicarja Schneiderja je navzdol proti Tacnu enkrat še uspel ujeti. S petim mestom je zasedel tudi peto v skupnem seštevku velike nagrade. »Dobro je, bi se pa dalo tudi malo bolje. Ob koncu sezone nisem več na nivoju,« je, kot bi ponovil sestrine besede, navrgel Mitja Kosovelj, svetovni prvak v gorskem maratonu, ki pa ravninskega ljubljanskega nima v programu.

»Pobegnili so mi navzdol, vse, kar sem uspel narediti, sem navzgor,« je pričakovano za specialista za najbolj strme teke v nebo, tudi rekorderja Triglava, razložil sedmi Nejc Kuhar. Zanj, kot za Gašperja Bregarja (10. mesto) in vsestransko nabiralko kolajn z mladinskih prvenstev v gorskih in smučarskih tekih Leo Einfalt (6. mesto), je bila prav to potrditev, da se lahko na vseh terenih kosa z najboljšimi. »Moj tek ni bil najboljši, preveč so me zapekle noge na spustu za drugi vzpon na Goro. Za mojo pripravljenost pred zimsko sezono pa lahko zatrdim, da je boljša kot lani,« je omenila Einfaltova. In navsezadnje, bistvo. Srčnost. Organizatorji so na pobudo večnega Toma Šarfa vso startnino in še humanitarno nabirko povrhu namenili Azeryi Teklayu, kralju sezone. »Slovenski ljudje so moja druga družina,« je hvaležno izrekel mož, ki ima za sabo težko življenjsko zgodbo.