Nov turistični produkt je tako nastal v okviru z evropskim denarjem podprtega projekta Leader ob sodelovanju Turizma Škofja Loka, Društva za razvoj podeželja Resje in občine Gorenja vas - Poljane. Pripravili so lično in pregledno zloženko v slovenskem in angleškem jeziku, kjer so predstavljeni vsi ponudniki pa tudi nekatere zanimivosti na tem koncu, tako da si lahko vsak turist po svoje oblikuje pot in se odloči za obisk posamezne ali več kmetij peš, s kolesom ali avtom. Na Turizmu Loka pa nameravajo pripraviti tudi vodene oglede za prej najavljene skupine. »Še pred desetimi leti smo vsi mislili, da se prav nič ne splača pridelati doma. V trgovini je bilo vse poceni, smo dejali. Zdaj pa se končno zavedamo, kako pomembno je, da vemo, od kod hrana prihaja. To našo pot morate izkusiti na več načinov, poleg kolesarjenja pa sam priporočam kakšen kombi s šoferjem, da boste pri nas lahko ostali več kot le en dan,« je povabilo gorenjevaškega župana Milana Čadeža. A ima prav tudi župan Žirov Janez Žakelj (z žirovskega konca sta dva ponudnika omenjene tematske poti), ki je dejal, da turiste prav nič ne briga, kje poteka občinska meja in da bi se vsi na Loškem morali združiti v takih projektih: »Saj smo še skupaj majhni, kaj šele vsak posebej!«

Ena od »članic« Poti poljanskih dobrot je tudi Stanka Homec iz Studorja, ki je bila pred 13 leti med prvimi, ki so se odločili za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Danes s svojimi sladkimi dobrotami in znamenito ocvirkovco skrbi med številnimi strankami tudi za protokol državnega zbora. »Službo sem pustila zaradi skrbi za obolele starše in majhnih otrok, a sem mislila, da bom šla kdaj nazaj. Pa se je obrnilo drugače in zdaj je dela s peko peciva pa tudi zaslužka čisto dovolj,« je razložila Stanka Homec. Njen odgovor na vprašanje, zakaj je ravno na Poljanskem toliko ponudnikov domačih dobrot, pa je čisto preprost: »Tukaj živimo zelo pridni ljudje, ki znamo izkoristiti tiso, kar nam daje narava.«

Sila zanimiva je tudi zgodba Hladnikovih s kmetije Lužar v Kladjah. Mama Majda je pustila službo in registrirala dopolnilno dejavnost pred komaj štirimi leti in se začela ukvarjati z izdelavo doma na roko z nožem narejenih jušnih rezancev. Že čez eno leto je službo pustil tudi oče, letos se je kar na domači kmetiji zaposlil še sin Gašper, ki mu sicer do naziva inženirja živilstva in prehrane manjka le še diploma. Zdaj torej cela družina živi od maminih »nudelnov«? »Ja, dobro je to naredila, a ne? Zdaj pečemo tudi pecivo in kruh, vsako soboto izdelke prodajamo na tržnici v Ljubljani, sicer pa imamo kupce z vse Gorenjske. V domačem okolju s svojo izobrazbo službe tako in tako ne bi našel, tako da sem res vesel, da bom lahko pomagal doma,« je dejal Gašper Hladnik. Koliko jajc predelajo na dober dan, ko se režejo rezanci, sicer na glas ni želel povedati, slišati pa je bilo številko, ki je imela na začetku številko več kot ena in za njo dve ničli! »Jajca dobimo na kmetiji Oman v Zmincu, tudi orehe tremo sami, maslo in smetana sta od Pustotnikov, tako da se trudimo, da so vse sestavine res domače,« je še pristavil Gašper Hladnik. Po dobro, zdravo in domačo hrano torej res ni treba daleč, Poljanska dolina je blizu, zdaj pa lahko vse informacije dobite na enem mestu. Zloženke s ponudniki Poti poljanskih dobrot so na voljo v Turistično-informacijskem centru na vhodu v Škofjo Loko, pa tudi v vseh večjih in turističnih mestih po državi.