Planet je šestkrat večji od Zemlje, od našega planeta pa je oddaljen 40 svetlobnih let. Poimenovali so ga Gliese 1214 b, spada pa v kategorijo »Superzemlje«. A strokovnjaki pravijo, da planet vendarle ni Zemljin »dvojček«, saj se od našega planeta razlikuje po visokih temperaturah in visoke stopnje vlage.

Nenaseljiv planet

Atmosfera planeta je sicer polna vode, temperature pa na njem dosežejo tudi do 280 stopinj Celzija. Tako visok pritisk vodo »prisili« v neobičajno stanje, podobno plazmi, je za Space.com pojasnil vodilni raziskovalec observatorija Norio Narita.

Gliese 1214 b kroži okoli zvezde, hladnejše od Sonca, oddaljenost med njima pa je 70-krat manjša kot med Zemljo in Soncem. Za polni krog planeta okoli svoje matične zvezde potrebuje 38 ur.

Čeprav znanstveniki prisotnost vode na planetu smatrajo za pogoj za morebitno življenje na planetu, pa Narita meni, da na Gliese 1214 b to ne bi bilo možno zaradi bližine orbite, ki leži znotraj morebitnega območja za življenje (se pravi tam, kjer je voda). »Čeprav bi vodni hlapi v tej atmosferi lahko obstajali, pa tekoča voda – mislim na oceane – na površini tega planeta ne bi mogla obstajati,« je prepričan Narita. »Tako na žalost menimo, da se na tem planetu ne bi dalo živeti.«