IVZ cepivo proti gripi dostavlja javnim zdravstvenim zavodom (zavodom za zdravstveno varstvo, zdravstvenim domovom in bolnišnicam) in zasebnim zdravstvenim zavodom oz. zasebnim zdravnikom. Poleg tega pa tudi socialno-zdravstvenim zavodom in zavodom za usposabljanje, če so izvajalci zdravstvenih storitev.

Glede na lansko leto je letos IVZ prejel manj naročil za cepivo proti gripi, doslej za okoli 100.000 odmerkov, so STA pojasnili na IVZ. Glede na njihove podatke pa se je sicer v pretekli sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 87.952 oseb, v sezoni 2011/2012 pa 100.390 oseb.

Prva cepljenja v ponedeljek

Letos se prva cepljenja v ambulantah zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV) začenjajo prihodnji teden. V ponedeljek, 7. oktobra, začenjajo s cepljenjem v ZZV Ljubljana, Maribor, Novo mesto in Murska Sobota, v torek sledita ZZV Celje in Koper, 9. oktobra ZZV Ravne na Koroškem in 10. oktobra ZZV Kranj. Ponekod se je za cepljenje treba predhodno naročiti.

Iz ZZV Nova Gorica pa so za STA sporočili, da cepivo dobijo v torek, 8. oktobra, s cepljenjem pa za zdaj še ne bodo začeli. Kot je pojasnil v. d. direktorja ZZV Nova Gorica Marko Vudrag, virusa v Sloveniji (še) ni, situacijo v Evropi natančno spremljajo in vremenski pogoji še niso »gripozni«. S cepljenji bodo začeli pravočasno, zagotavlja Vudrag, o tem bodo tudi pravočasno obvestili javnost.

Cena cepljenja je enotna za vse javne zavode v Sloveniji in znaša 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa je cena cepljenja sedem evrov. Sestava cepiva proti gripi za sezono 2013/14, tako kot vsako leto, vključuje tri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v prihajajoči sezoni.

Cepljenje posebej priporočajo kronično bolnim, starejšim, majhnim otrokom in nosečnicam

Pravočasno cepljenje je najbolj učinkovita zaščita pred gripo, cepljenje pa je potrebno opraviti vsako leto znova, najbolje še pred sezono prehladnih obolenj, so v sporočilu za javnost navedli v ZZV Kranj.

Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še posebej pa za kronične bolnike, za starejše osebe, majhne otroke in nosečnice ter njihove svojce. Še posebej cepljenje priporočajo vsem oskrbovancem domov za starejše občane in njihove svojce. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe.

V Sloveniji vsako leto za gripo zboli več kot pet odstotkov prebivalstva

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. V Sloveniji vsako leto zaradi gripe zboli več kot pet odstotkov prebivalstva. Gripa je zelo nalezljiva, zato se pogosto pojavlja v obliki epidemij. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, neposrednim stikom in posredno prek različnih okuženih predmetov, kot so kljuke, telefonske slušalke, navajajo na ZZV Kranj.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki okužbe dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri nosečnicah, bolnikih s kroničnimi boleznimi, dojenčkih in starejših bolnikih pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. Običajno se v času intenzivnega širjenja gripe poveča število bolnikov s pljučnicami in število ljudi, ki morajo na bolnišnično zdravljenje zaradi poslabšanja drugih kroničnih bolezni, kot so astma, bronhitis ali srčno popuščanje.

K zaščiti pred okužbami dihal prispevajo tudi zdrav življenjski slog in higiena

Sicer pa bo v prihajajočih hladnih mesecih po pričakovanju krožilo več virusov, ki povzročajo akutne okužbe dihal, med drugimi tudi virusi gripe, zato na splošno veljajo ukrepi za zaščito pred akutno okužbo dihal. Priporočljiv je zdrav življenjski slog, ki zajema vzdrževanje primerne telesne kondicije, dosti gibanja na svežem zraku, uživanje kakovostne vitaminsko bogate prehrane in pitje zadosti tekočin. Strokovnjaki odsvetujejo kajenje in prekomerno uživanje alkoholnih pijač.

Med splošne zaščitne ukrepe spadajo tudi dobre higienske navade, in sicer čim bolj pogosto in temeljito umivanje rok. Pomembna je tudi higiena kašlja, kar pomeni, da si je treba pri kašljanju, kihanju in smrkanju pokriti nos in usta z robčkom za enkratno uporabo in ga po uporabi zavreči ter si umiti roke.

V hladnih mesecih leta je priporočljivo tudi izogibanje prostorom, kjer se zbirajo večje množice ljudi, majhne otroke, nosečnice, kronične bolnike, bolnike v bolnišnicah in oskrbovance v ustanovah pa naj obiskujejo le zdrave osebe.