Priljubljeno blejsko kremšnito je sicer mogoče dobiti v skoraj vsaki slaščičarni in kavarni po Sloveniji, originalne kremne rezine po receptu Ištvana Lukačevića pa izdelujejo le v slaščičarski delavnici Hotela Park na Bledu. V 60 letih so tam spekli 12 milijonov kremnih rezin, ki bi, če bi jih zložili v vrsto eno poleg druge, segle od Bleda do Rima, če bi jih zložili eno na drugo, pa bi okoli Blejskega jezera nastalo 6,5 metra visoko obzidje.

Za izdelavo originalnih kremnih rezin so slaščičarji v Hotelu Park doslej porabili 106 ton moke, 240 ton sladkorja, pet milijonov jajc in 720.000 litrov mleka. Običajno na dan pripravijo od 1000 do 1500 kremnih rezin. Ob lepih spomladanskih in jesenskih vikendih pa jih spečejo med 2500 in 3500. Še vedno pomnijo tudi rekordne vikende iz 70-ih let, ko je pozimi Blejsko jezero redno zmrzovalo in so v enem samem koncu tedna spekli tudi do 6000 kremnih rezin.

Gre za star vojvodinski recept

Recept za originalno blejsko rezino je leta 1953 sestavil takratni vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40-ih letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Uporabil je star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano.

V preteklih letih so Sava hoteli Bled blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina zaščitili pri Uradu za intelektualno lastnino Slovenije in pridobili registracijo, ki velja na celotnem območju EU. Največ kremnih rezin še vedno prodajo v kavarni hotela Park, kupiti pa jih je mogoče tudi drugje na Bledu in v nekaterih ljubljanskih kavarnah. Ljubitelji kremnih rezin se lahko posladkajo tudi z družinsko kremšnito in s sladoledom z njenim okusom.

Ob prazniku originalne blejske kremne rezine bo danes potekal voden ogled priprave omenjene sladice. Del denarnih sredstev, ki bodo zbrana na prireditvi z glasbeno skupino Muff, pa bo namenjenih društvu za podvodne dejavnosti za odstranjevanje zebraste školjke iz Blejskega jezera.