O prednostih in slabostih tega načina pogona smo že veliko pisali, od pol cenejšega litra goriva v primerjavi z bencinom, bolj čistega izpuha, skoraj zanemarljive izgube moči motorja pa do sorazmerno majhne posode za gorivo, ki zdrži le deset let, dražjega novega vozila, večje porabe in še bi lahko naštevali.

A bolj kot bitka med »za« in »proti« prihaja zdaj na površje drugačne vrste boj: serijska ali tako imenovana tovarniška vgradnja ali naknadna vgradnja. Vsak seveda trobi v svoj rog in hvali svoj koncept ter ima pomisleke ob tekmecu. Kar je razumljivo, kajti tudi tukaj slika ni črno-bela. Serijska vgradnja je praviloma dražja, a prinaša popolno integracijo v vozilo, od merilnikov, ki spremljajo količino goriva v eni in drugi posodi, do možnosti ročnega preklopa med pogonskima gorivoma, najpomembnejša pa je seveda prilagoditev motorne elektronike.

In še bi lahko naštevali, a dejstvo je, da je LPG še vedno le neke vrste »zasilna« rešitev, vsega 87 bencinskih črpalk po Sloveniji še ne zadostuje za zares smiselno pokritost, toda zadeve se na tem področju vseeno izboljšujejo iz meseca v mesec. Nadalje, majhna posoda za plin je prej ovira kot prednost, sicer ne požre veliko prtljažnega prostora, a ne »požre« niti tako veliko plina. In poleg tega je posodo mogoče napolniti do največ 80 odstotkov prostornine. Ti litrčki pa gredo potem pridno v okolje skozi izpuh in takrat postanete precej pogost uporabnik storitev bencinske črpalke in dober črpalkarjev prijatelj.

Tudi samo dolivanje ni tako enostavno, poseben nastavek je treba vedno znova naviti na odprtino za dolivanje plina, priporočljivo je nositi rokavico, da vas plin, potem ko iztaknete ročko za dolivanje, ne »ohladi« preveč (za boljšo »indikacijo«, da imate opraviti s plinom, pa mu dodajo še dodatke za vonj, da ga tudi vaš nos lahko zazna), in še bi lahko naštevali. Eno z drugim, vsa matematika o cenejšem prevoženem kilometru je sicer dobra, a kaj je potem ceneje: velikokrat se ustaviti na črpalki in doliti poceni gorivo ali se manjkrat ustaviti in doliti dražje gorivo?