Perica, hišnik in trener

NK Naklo je pred nekaj leti sam sebe oglaševal kot »klub zmagovalcev«, ki namerava nastopiti v ligi prvakov. Ko so tisti z visokimi cilji odšli, je otroško in mladinsko nogometno šolo na novo postavil mladi trener Borut Šepetavc, ki je postal tudi podpredsednik kluba. Letos so bili posebej uspešni. »Naš klub je majhen, a nam je uspelo za vse naše selekcije od 8 do 18 let zagotoviti dovolj otrok in mladih, klub se je razvijal. Starši so nam dali podporo, sam pa sem bil v klubu vodja nogometne šole, trener več selekcij in hišnik. Pometal sem slačilnice, pral drese, opravljal tudi naloge tajnika. Za vse to sem prejemal bruto 1550 evrov po veljavni pogodbi s klubom in postal tudi samostojni športni delavec. Ko sem se najprej prepričal o popolnoma zgrešenih vzgojnih metodah enega od trenerjev in o tem opozoril vodstvo, so se stvari zapletle. Z mano so prekinili pogodbo,« trdi mladi trener. Iz kluba so solidarno z njim odšli trenerji vseh selekcij, poleti nekaj časa sploh ni bilo treningov, nato so prišli novi trenerji, ki pa so celo bolje nagrajeni od bivših.

»Ker sem spoznal, da sem nekomu na poti, sem se kot podpredsednik na željo staršev odločil, da skličemo izredno skupščino kluba, da bi ugotovili, kdo ima ob tem prav,« dodaja Šepetavc, eden od staršev (podatke hranimo v uredništvu) pa nam je povedal, da so bili vsi zadovoljni z delom v klubu do junija, ko so se začeli zapleti. Zato so šli od hiše do hiše in zbrali 109 podpisov za izredno skupščino kluba, ki ga sicer vodi Matjaž Gregorič.

Otroci ven, člani noter

Toda namesto izredne skupščine za zdaj ostajajo le nesoglasja in tekme, na katerih NK Naklo ne more igrati, ker mu ne uspe zbrati dovolj otrok za nastop. »To je res, otrok je manj, a ne gre za 30 igralcev, ampak manj. Res je, da so zbrali 110 podpisov (za izredno skupščino, op. p.), a je to premalo, ker niso izpolnili pogoja o dveh tretjinah članov kluba. Vmes se je namreč v klub včlanilo 30 novih članov, razmerje se je spremenilo,« pojasnjuje predsednik kluba Gregorič, ki zavrača tudi obtožbe o spornem ravnanju enega od trenerjev. Razlog, da so s Šepetavcem prekinili sodelovanje, po njegovih besedah tiči v tem, da ni želel sprejeti nižje plače.

V poletnem času je NK Naklo po Gregoričevih zagotovilih povečal članstvo za petino, a je iz kluba ob tem po naših informacijah zanesljivo odšlo nekaj deset otrok. A ne samo oni, odstopil je tudi član vodstva Matjaž Brezavšček, ki je v odpovedi podprl delo Šepetavca in trenerjev ter ocenil, da navajanje pavšalnih razlogov za odpoved ni dovolj.

»Trdim, da sem delal pošteno in zavzeto, po cele dneve sem bil v klubu, opravljal vsa mogoča dela, odgovarjal za tri selekcije. Hudo mi je, ker so starši in otroci in mladina spet sprejeli nogomet za svoj šport, na zadnji mladinski tekmi je bilo kar 300 gledalcev. Želel sem, da na izredni skupščini vsi pojasnimo vse in uredimo odnose, a so se pojavile nove ovire, nenadni novi člani. Vse to me žal prepričuje, da so mnogi pri tem pozabili na otroke, na veselje ob žogi in starši so pač dali vedeti, da teh iger in igric nočejo,« trdi Šepetavc.

Medtem so v Naklem pridobili novo malo igrišče z umetno travo, ki je vredno okoli 150.000 evrov in sta ga plačali občina in Fundacija za šport.