Potem ko je OK Planica sprejel sklep in pri Fisu zaprosil za prestavitev finala svetovnega pokala v smučarskih skokih z letalnice na Bloudkovo velikanko, je odbor za skoke krovne mednarodne smučarske zveze danes prošnji ugodil. Ob tem so planiški prireditelji dosedanji program še obogatili; poleg dveh moških posamičnih tekem in ene ekipne so na program uvrstili še žensko posamično tekmo, ki bo tako prvič doslej na sporedu v soboto skupaj z moško ekipno.

"To je izjemna priložnost za Planico v luči kandidature za svetovno prvenstvo 2019. Še posebej nas veseli dejstvo, da so nam na Fisu zaupali tudi dodatno žensko tekmo. Tako bo v soboto še bolj pester program. Zdaj naš čaka najtežja preizkušnja. Na povsem novih objektih prvič organizirati tekmovanja na najvišji ravni. Zelo pomembno je tudi dejstvo, da lahko po prvih pregledih organizacijske strukture in postavitev začasnih objektov zagotovimo, da Planica lahko sprejme enako število obiskovalcev kot vsa leta poprej," je iz Švice sporočil predstavnik OK Planica Tomi Trbovc.

Prireditelj svetovnega prvenstva v poletih bo znan 5. junija prihodnje leto

"Poudaril pa bi rad še en pomemben športni segment; na petkovi posamični moški tekmi bo lahko nastopilo veliko tekmovalcev iz tako imenovane nacionalne kvote. Tako bomo imeli prvič po nekaj letih na skakalnici HS-139 priložnost videti prihodnje slovenske šampione. Tudi za njih bo to pomembna izkušnja," je po odločitvi Fisa še dejal Trbovc.

Že v sredo pa so se v Zürichu vnovič predstavili kandidati za izvedo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju za leto 2019 - avstrijski Seefeld, nemški Oberstdorf, kazahstanski Almati in Planica. Dokončna odločitev o prireditelju bo znana 5. junija prihodnje leto na zasedanju v Barceloni. "To je bil nekakšen tehnični sestanek. Prek poletja smo pripravili odgovore na 18 sklopov vprašanj, tukaj pa pojasnili še podrobnosti, kako bo kaj narejeno," je za STA povedal Trbovc. Dodal je, da je planiška kandidatura dobra, najlepše pa je sredin sestanek sklenila nekdanja vrhunska smučarska tekačica Petra Majdič: "Tudi majhne države si zaslužijo organizacijo tako velikih prireditev."

Ob Trbovcu in Majdičevi so Planico zastopali še nekdanji skakalec in prav tako ambasador Planice Franci Petek, predsednik SZS Primož Ulaga, direktor SZS Jurij Žurej in vodja kandidature Planice 2019 Primož Finžgar. Decembra bo znana primerjava med kandidati, ki jo bo pripravila posebna komisija Fisa.