Naloga bo vsekakor zahtevna, a za Ljubljančane v letošnji sezoni pač ne bo enostavnih tekem, kar je glede na najnižji proračun v ligi razumljivo. Požaru, ki bi odnesel glavnega trenerja in še kakšnega igralca, so se v Tivoliju za zdaj ognili, bo pa tlelo, vse dokler slovenski prvaki ne ujamejo serije zmag in želenega priključka s tekmeci. Moštvo bo vsaj nekoliko bolj razbremenjeno že v kratkem, ko se bosta v pogon tekem vrnila dlje časa poškodovana Severnoameričana Scott Howes in Pascal Morency. Njun prihod bo obenem velik preizkus za strokovni štab.

Bojan Zajc namreč velja za trenerja, ki zelo nerad menja postavitev igralcev. To je dokazal že lani, ko je predolgo držal skupaj Aleša Mušiča in Žigo Panceta. Ločil ju je šele po njunem daljšem prigovarjanju in zapisih v medijih. Podobna zgodba, toda z drugimi akterji, se je ponovila v zadnjem mesecu, ko se je moral vmešati celo direktor Matjaž Sekelj, ki ga je zanimalo, koliko časa se bosta v prvem branilskem paru še mučila Nicholas Ross in Bryan Schmidt. Zajcu ne bi škodilo, da bi več taktičnih potez prilagodil lastnemu občutku in trenutni formi igralcev. Vprašanje njegovega poguma je, ali bo navdahnjenim mladeničem iz tretjega napada upal nameniti še vidnejšo vlogo, potem ko starejše domače hokejiste pestijo težave z učinkovitostjo in ustvarjalnostjo v napadu.

Kapetan Aleš Mušič in Matej Hočevar sta pričakovano bolj koristna v obrambnih nalogah, medtem ko je Andrej Hebar od nesrečnega 19. novembra 2010, ko je bil za grob nalet v Salzburgu kaznovan za vso zimo, le še bleda senca samega sebe. Najbolj vroč ta hip je razigrani trojček Žiga Pešut-Ken Ograjenšek-Gregor Koblar, kar bi lahko bil koristen podatek tudi za reprezentančnega selektorja Matjaža Kopitarja, če bi kdaj zavil v Tivoli. Vsi trije igralci namreč ne izstopajo zgolj po dinamični igri, pač pa so se po sedmih tekmah znašli tudi v vrhu rubrike najučinkovitejših hokejistov Olimpije in so razvrščeni v udarno peterico.

Prvo mesto pričakovano zaseda izkušeni veteran z uveljavljeno mednarodno kariero Jeff Ulmer, ki je pred današnjim odhodom na Češko dejal: »Torkove zmage sem vesel tako zaradi trenerja kot igralcev. Vedno je lepše priti v slačilnico, ko ti uspeva na ledu. Po hudem porazu v Beljaku, ko nas je odnesel začetek, smo se pogovorili in zbrali. Rekli smo si, da nikdar ne smemo obupati. Če bo pristop enak kot nazadnje, smo lahko uspešni tudi v nadaljevanju prvenstva.«

EBEL, sinoči: Alba – Salzburg 3:4 po kazenskih strelih (1:2, 1:0, 1:1, 0:0), Dunaj – Dornbirn 3:4 (1:0, 1:2, 1:2), danes ob 19.15: Znojmo – Olimpija, Innsbruck – Gradec, Linz – Beljak, Alba – Dornbirn, KAC – Bolzano.