Ekipa speleologov in fotografi so raziskovali obsežen sistem jam v provinci Chongquing na Kitajskem in so bili prvi, ki so fotografsko dokumentirali to naravno čudo. Ko so odkrili vhod v skriti sistem jam Er Wang Dong so bili osupli, še bolj pa so bili očarani, ko jim je uspelo priti v notranjost, ki je celo tako velika, da se tam nahajajo oblaki.

Bili so prvi, ki so vstopili v to velikansko jamo

Fotograf in jamar Robbie Shone iz Manchestra je bil del ekipe petnajstih raziskovalcev, ki so se podali na mesec dni trajajočo odpravo, na kateri so naleteli na skrito čudo. »Nekatere od teh začetnih jam ob vhodu so že prej uporabljali rudarji, vendar pa se globlje še nihče prej ni podal,« je povedal Shone in dodal, da so bili »vsi večji prehodi globoko pod zemljo in svetloba ni nikoli prišla do njih«. »Vedno je nekaj posebnega, ko veš, da si prvi človek, ki je stopil v jamo ali nekam, kamor še noben človek ni stopil pred tem. Nikoli ne veš, kaj boš ob tem lahko našel, odkril. To je tisto, kar obožujem pri raziskovanju,« je še povedal Britanec, ki je bil še posebno navdušen nad vremenskim sistemom, ki je znotraj jame. »Še nikoli nisem videl česa podobnega kot je to, da so znotraj jame oblaki in meglice, ki so ujeti na zgornji polovici jame in ne morejo »uiti« skozi ozek prehod v »strehi«, ki je 250 metrov nad tlemi,« je dodal.

Sicer pa sistem jam ni edini, ki ima znotraj ujete oblake, saj ko se vlaga v notranjosti povečuje in se združuje s hladnim zrakom, se lahko tudi znotraj velikanskih, zaprtih prostorov oblikujejo oblaki.

Več slik jame si lahko pogledate na tej povezavi.