Tudi KK Sava je kot ves šport pod vplivom splošne gospodarske situacije. Kolesarstvo, odvisno predvsem od sponzorjev, pa deli enako usodo. Kranjčani so le naslednji v vrsti padajočih domin, dotika pa se že vseh slovenskih klubov, tudi vseh s profesionalno člansko ekip. Ob začetku finančne krize je najprej odneslo satelitsko malo ekipo Motomat (Delo Revije). Leto 2011 je bilo zadnje za Perutnino Ptuj, ki je imela nekaj izjemnih sezon. Lani so se zgolj na mlade do 23 let že oprli v Radenski Rog in postavili temelje delovanja kluba z nižjim proračunom in tudi model za nekatere v tujini. Sredi sezone 2012 so že krčili dejavnost v kranjski Savi, ki je bila eden od stebrov slovenskega kolesarstva. Ob likvidaciji Factor banke se zaradi naveze ACH-Adria Mobil zgrinjajo oblaki tudi proti Dolenjski. Okoliščine so različne.

Finančne akrobacije, razprodaje, tajkunstvo so že lani oslabili podporo KK Sava, zato so imeli letos zelo mlado ekipo, ki jim je prvi del sezone ob vrnitvi brezplačno pomagal Tadej Valjavec. Prav ta okoliščina je v veliki meri pripomogla do hitrejšega kaljenja zlatega fanta iz Podblice. Ob tem ne gre prezreti prispevka vsega kluba, od trenerja Mateja Stareta do klubskih kolegov. V Firencah sta mu bila kot pomočnika v oporo Mark Džamastagič in Tim Mikelj. Sava je imela v Firencah tri petine ekipe U23 v reprezentančnem dresu, najboljši dokaz dobrega dela v klubu. Vendar razmere, ki niso odvisne od športnih dosežkov, že vplivajo. Valjavec je končal kariero, potem ko mu ni uspelo najti profesionalne ekipe na svetovni ravni. Mikelj, eden stebrov ekipe, letos drugi na dirki Po Slovaški, se je tudi že odločil, da je bila v Firencah njegova zadnja dirka in gre v »novi sezoni na študij in v uk drugih stvari v življenju«, kot je omenil.

Zevnik se trudi, da bi obdržali vsaj določeno raven, ki bi omogočala kaljenje vsaj v prvih letih prehoda med člane. Kar pomeni tudi registrirano člansko ekipo Continental UCI. »Z zelo malo denarja ni mogoče delati, razen ljubiteljsko. To pa na tej ravni ne gre. Nekaj ljudi je treba plačati, pa nekaj opreme, vozila. Zelo težko je, veliko stikov imamo, a situacija je očitno zelo težka. Vem, da je tako povsod, a ne bomo se predali. Pri toliko vloženega truda bi se ena dobra rešitev že morala najti. Matej Mohorič nam daje dodatno voljo, čeprav nam je v tem obdobju naredil veliko dodatnega dela, prijetnega seveda,« pravi Zevnik. Seveda je mislil na sprejeme v čast svetovnega prvaka, kakršen bo tudi danes v središču Kranja (ob 18. uri), igrali pa bodo Avseniki. Zevnik iskreno dodaja: »Če sem iskren, v klubu ob slavju Mateja tudi šampanjca nismo odprli s takim veseljem, kot bi ga lahko.«