Ko je francoski dirigent Benjamin Pionnier, takrat (še) kot umetniški direktor Opere SNG Maribor, na tiskovni konferenci maja letos predstavljal programske poudarke nove sezoni mariborske operne hiše, ni prav nič kazalo na to, da bo ob začetku taiste sezone nenadoma – izginil. Namesto njega je na petkovi uvodni premieri taktirko vihtel Claudio Maria Micheli, na vprašanje, kje je Pionnier in zakaj je odšel, pa v SNG Maribor nismo dobili odgovora; menda naj bi z njimi prekinil vsakršen stik.

So pa v SNG Maribor včeraj povedali, da so se s Pionnierjem »sporazumno razšli« 30. septembra, torej pred dvema dnevoma, in da bo za delovno mesto umetniškega direktorja Opere v naslednjih dneh objavljen javni razpis. Zanimivo je, da tega, torej javnega razpisa, ob Pionnierjevemu imenovanju ni bilo; v SNG Maribor pojasnjujejo, da so imeli z njim sklenjeno avtorsko pogodbo, enako kot jo imajo tudi z novim umetniškim direktorjem mariborske Drame Diegom de Breo. Tako pogodbo so lahko sklenili, ker se, kakor pravijo, nobeden od njiju ni »vključil v delovni proces po navodilih in pod nadzorom delodajalca«, saj SNG Maribor v tem primeru »ne nastopa v vlogi delodajalca, avtorja pa tudi ne opravljata dela nepretrgano v smislu razmerja za nedoločen čas«. Dogovorili so se zgolj za čas, določen v pogodbi, pri svojem delu pa sta (bila) umetniška direktorja samostojna.

Mnogo sporazumnih razhajanj

Roko na srce, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, ki to ustanovo vodi od leta 2001, pri izbiri umetniških direktorjev opere nima srečne roke. V tem času se jih je zamenjalo že kar nekaj, najbolj pa je odmevalo, ko je leta 2008 mariborsko hišo – in lokalne spletke, kot se je pozneje govorilo – po manj kot letu dni zapustila Karen Kamensek, ugledna ameriška dirigentka slovenskih korenin. Takrat je bilo mogoče slišati, da naj bi postala moteča, ker je v hišo hotela vpeljati red in strokovnost; danes je umetniška direktorica Državne opere v Hannovru. Pred njo je mariborsko Opero kar dvanajst let, vse do svoje upokojitve, vodil Stane Jurgec; po njenem odhodu jo je nasledil Janko Kastelic, ki pa je po le dveh sezonah, menda iz osebnih razlogov, ravno tako odšel. Leta 2011 je Kastelica nadomestil Pionnier – in tudi njega po dveh letih ni več.

»Mandat umetniških direktorjev je vezan na mandat direktorja gledališča in ta se je Danilu Roškerju iztekel 31. avgusta 2008, Karen Kamensek pa je imela pogodbo do konca tega mandata,« takratne dogodke pojasnjuje Alan Kavčič, ki v SNG Maribor skrbi za odnose z javnostmi. »Spomladi 2008 je gospa Kamensek dobila ponudbo za delo v prestižni operni hiši. Ker v tem času direktor gledališča še ni bil ponovno imenovan, ji nismo mogli zagotoviti sodelovanja. Tudi z gospodom Jankom Kastelicem, ki je odšel iz zdravstvenih razlogov, smo se takrat sporazumno razšli. Sicer pa bi si z nekdanjimi umetniškimi direktorji tudi v prihodnosti želeli sodelovati in upamo, da jih bo novi umetniški direktor povabil k sodelovanju.«

Po nam znanih informacijah Rošker že pospešeno išče novega opernega direktorja, večjih težav pa zaradi Pionnierjevega nenadnega »izginotja« v SNG Maribor verjetno ne bodo imeli – program je oblikovan do konca sezone, pogodbe so že podpisane, vključno z velikim enomesečnim gostovanjem po Japonski, ta hip pa se že pripravljajo na veliko koprodukcijo s Cankarjevim domom, Verdijevo Aido. »Operne hiše z dobro zastavljeno vizijo, odličnim umetniškim in tehničnim ansamblom ter izvrstnimi strokovnimi službami zamenjava umetniškega ali poslovnega direktorja ne more zamajati,« še pravijo v Mariboru.

Umetniški direktorji brez razpisa

Je sklepanje (očitno precej nestalnih) pogodbenih razmerij za umetniške direktorje brez javnega razpisa, kot to prakticirajo v SNG Maribor, primerno in zakonito? Kot je zapisano v ustanovitvenem aktu SNG Maribor, lahko direktor zavoda za vodenje področja drame, opere in baleta imenuje umetniške direktorje, in sicer na podlagi javnega razpisa po predhodnem mnenju strokovnega sveta; brez javnega razpisa pa lahko direktor svojega pomočnika imenuje le v primeru, da je kandidat že zaposlen v javnem zavodu. Ne Pionnier ne de Brea sicer pred tem nista bila redno zaposlena v SNG Maribor.

V SNG Maribor so prepričani, da z njihovim postopkom izbiranja umetniških direktorjev ni nič narobe in da jim ni treba vedno v razpis. »Direktor je izbral, njegovo izbiro pa je potrdil tudi strokovni svet,« pravi Kavčič. Iz 15. člena ustanovitvenega akta je namreč razvidno, da ima zavod lahko pomočnike direktorja za vodenje, hkrati pa ima zavod pravico, da izbere, ali jih sploh imeti ali ne. »S tem pa to določilo daje zavodu tudi upravičenje, da s takšnim umetniškim direktorjem sklene razmerje, ki ustreza vsebini, zahtevam in pogojem dela. Vsekakor pa mora biti odločba sklenjena za določen čas,« pravijo v SNG Maribor.