Odločitev Telekoma Slovenije, da iz programske sheme Siol TV izključi štiri programe ciprskega ponudnika Adria Media Limited, in sicer Sport klub 1, Sport klub 2, Sport klub 3 in Fishing&Hunting, bi lahko hudo prizadela športne navdušence. Programi Sport kluba, ki ga pri nas vodi vratar zlate nogometne reprezentance Marko Simeunović, lastnik pa prihaja iz Romunije, namreč prenašajo tekme angleške in španske nogometne lige, nogometno ligo prvakov in evropsko ligo, košarkarsko evroligo in NBA, rokometno ligo prvakov v moški in ženski konkurenci, hokejski ligi EBEL in KHL... Z drugimi besedami: v okoli 150.000 slovenskih gospodinjstvih, kolikor jih je naročenih na Siol TV, danes ne bodo imeli na voljo prenosa tekme nogometne lige prvakov med Manchestrom Cityjem in aktualnim prvakom, nemškim Bayernom iz Münchna.

Siol se je že odkupilsvojim naročnikom

»Dosedanja pogodba s ponudnikom se je iztekla, novi pogoji pa so izrazito odstopali od razumnih pogojev na trgu, saj je ponudnik zahteval kar petkrat višjo ceno kot pred dvema letoma. V dobro svojih naročnikov se bomo s ponudnikom še naprej poskušali pogajati, čeprav so bili kakršni koli dogovori doslej nemogoči,« so pojasnili v Telekomu, kjer s pravniki preučujejo možnosti glede nadaljnjega pravnega ukrepanja. Ker se zavedajo, da s takšno odločitvijo nekateri njihovi naročniki ne bodo zadovoljni, so pri nacionalnem telekomunikacijskem operaterju pripravili »paket«, s katerim bi se jim odkupili: naročnikom so namreč omogočili brezplačen ogled tekem drugega kroga nogometne lige prvakov. »V dveh dneh bo tako na voljo kar 17 tekem, vse v HD-tehniki in s slovenskim komentatorjem,« so poudarili v Telekomu.

Iz Sport kluba so včeraj sporočili, da bodo naredili vse, da se njihovi programi vrnejo v programsko shemo Siol TV. »Žal pa na poslovno politiko in odločitve Telekoma Slovenije nimamo vpliva. Čeprav je bila lani Telekomu v podpis ponujena triletna pogodba, je ta podpisal enoletno, medtem ko je večina drugih telekomunikacijskih operaterjev podpisala večletne pogodbe o sodelovanju,« lahko preberemo v sporočilu za javnost.

V Amisu o ekstremnih dvigih cen

A z ravnanjem ponudnika programov Sport klub ni nezadovoljen zgolj nacionalni telekomunikacijski operater, temveč tudi operaterja T2 in Amis. Amisovi naročniki bodo sicer za zdaj lahko gledali programe Sport klub, vendar jim v družbi nadaljnjega predvajanja ne morejo zagotoviti. »Od izdajatelja programov Sport klub se že dalj časa trudimo dobiti jasne komercialne pogoje za distribucijo programov, vendar žal neuspešno. Vsekakor želimo programe še naprej obdržati v naši programski shemi, vendar le pod pogoji, ki za naše naročnike ne bi pomenili dodatnih finančnih obremenitev,« so poudarili v Amisu. Izdajatelj programov Sport klub je po njihovem prepričanju v preteklosti z nekorektnim nastopom na trgu in ekstremnimi dvigi cen začel uveljavljati poslovne prakse, na katere operaterji ne morejo pristati: »Zato tudi razumemo odločitev Telekoma Slovenije, da je prekinil distribucijo teh programov.«

V družbi T2 imajo za predvajanje programov Sport klub 1 in Sport klub 2 še sklenjeno veljavno pogodbo, kar pomeni, da omenjena programa ostajata vključena v programsko shemo. A so pojasnili, da si že več kot leto dni neuspešno prizadevajo pridobiti tudi pravice za predvajanje programa Sport klub Prime (zdaj Sport klub 3). »Naša prizadevanja še vedno niso obrodila sadov, saj od ponudnika nismo dobili niti ponudbe. Ponudnik programskih pravic namreč v ospredje postavlja zgolj enega ponudnika telekomunikacijskih storitev na trgu (Telemach, op. p.) in s tem izvaja nelojalno konkurenco,« so prepričani v T2.

Kot je znano, je T2 svoje naročnike že novembra 2011 obvestil, da je lastnik pravic za programe Sport klub IKO Balkan, ki ima sedež v Romuniji, enostransko prekinil predvajanje svojih programov v okviru njihovih programskih shem. Kot razlog za takšno ravnanje so takrat navedli nesoglasja glede spremenjenih pogojev sodelovanja: »Družba IKO Balkan od nas namreč zahteva povišanje stroškov programskih pravic, ki je nesorazmerno tako s samo gledanostjo obeh programov kot tudi s pogoji, ki jih zahtevajo drugi, konkurenčni ponudniki programskih pravic.«

Povezave med Sport klubom in Telemachom

Zaradi vseh navedenih zapletov in selektivnega ugašanja programov pri določenih operaterjih so v javnosti že zakrožile informacije, da naj bi šlo za povezano delovanje Telemacha in Sport kluba. Po dostopnih podatkih naj bi bila namreč oba člana regionalne skupine United Group. Ta v svojem portfelju kot paradnega konja omenja tudi Sport klub. Kdo se skriva za ciprskim izdajateljem programov, ni znano. Omenimo pa, da je več družb iz skupine United Group v lasti podjetij iz davčno ugodnejših držav, predvsem Nizozemske. United Group na primer družbo SBB, vodilnega kabelskega operaterja v Srbiji, obvladuje prek podjetja Adria Cable B.V. Na istem naslovu je registrirano podjetje Adria Media B.V., ki nosi enako ime kot podjetje, ki je bilo lani ustanovljeno na Cipru in je tudi sklenilo pogodbo s Telekomom za programe Sport klub. Spomnimo še, da je triletne pravice za prenos tekem nogometne lige prvakov poleg Telekoma Slovenije lani pridobil še Telemach.