»Presenečen sem in ogorčen, da več kot polovica novomeških svetnikov ne podpira univerze,« je o odločitvi dejal vršilec dolžnosti direktorja Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto (URS) Janez Usenik. Kljub temu je napovedal, da bodo projekt nadaljevali, in ocenil, da bi univerzo lahko dobili že do konca prihodnjega leta. »Seveda ostajajo še številne neznanke na državni ravni, predvsem politične, finančne in druge. Ampak vsaj na domačem dvorišču moramo biti složni,« je dodal Usenik.

Tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je po odločitvi občinskega sveta povedal, da bo treba konsenz najprej najti doma. »Sami poznate nesoglasja med Visokošolskim središčem in URS. In dokler ne bo soglasja, ne bo univerze v Novem mestu,« je poudaril Muhič. Visokošolsko središče Novo mesto (VS) je ustanovitelj dveh fakultet in dveh visokih šol, članice konzorcija Univerza v Novem mestu pa so tri novomeške fakultete in ena visoka šola, ki že soglašajo s članstvom v morebitni univerzi.

Kdo bo rekel ne – Novo mesto ali Ljubljana?

Župan je pred občinsko sejo zavode v okviru visokošolskega središča pozval, da se opredelijo do pobude URS za ustanovitev univerze, a je visokošolsko središče s svojimi zavodi predlagalo umik točke z dnevnega reda in občino pozvalo, naj sama prevzame iniciativo za ustanovitev univerze. Na občinskem odboru za družbene dejavnosti pa ocenjujejo, da je problematično predvsem vprašanje združevanja javnih in zasebnih fakultet v državno univerzo.

Usenik je tovrstne poteze označil za zavlačevanje, predsednik sveta URS Gregor Macedoni pa je dodal, da se v Novem mestu že več let soočajo s pritiski, in opozoril, da bi morebitni občinski prevzem ustanoviteljstva univerze odprl tudi vprašanje njenega financiranja. Macedoni, sicer tudi občinski svetnik, je napovedal, da si bo še naprej prizadeval pobudo uvrstiti na občinsko sejo. »Če bo že kdo rekel ne novomeški univerzi, naj bo to Ljubljana ali pa kdo drug, ne pa Novomeščani sami,« je sklenil.

A vse kaže, da imajo v Novem mestu za zdaj čas, da uredijo nesoglasja. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je namreč glede na trenutne finančne razmere zadržan do ustanavljanja novih univerz.