Na šolskem ministrstvu za tokratni zamik pri izvedbi obnove navajajo zelo splošne razloge – »usklajevanja, delne prilagoditve projekta glede na izhodiščno stanje in izvedbo novogradnje«. Prvotni rok »vselitve« so sicer že aprila premaknili za dva meseca, saj so strokovnjaki ugotovili, da so tla premehka oziroma da šolska stavba stoji na rečnih naplavinah.

Ker je bila ogrožena statika stavbe in ker so se v treh desetletjih spremenili predpisi glede gradnje, so morali porušiti del stavbe ob glavnem vhodu, zgraditi glo-boke temelje, nato pa sezidati novi del.

»Mislim, da bo do novega leta, najkasneje januarja, stavba končana in predana v uporabo,« je predvčerajšnjim razkril novi datum kočevski župan Vladimir Prebilič, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje Meta Kamšek, ki je še pred dobrim mesecem napovedovala, da bodo dijaki v obnovljene učilnice lahko sedli v začetku decembra, pa je potrdila, da bodo imeli učenci v obnovljeni šoli lahko pouk šele od 20. februarja. Do zdaj je namreč veljalo, da bo stavba končana do konca oktobra, rok za pridobitev uporabnega dovoljenja pa je bil 20. november.

2500 kvadratnih metrov velika stavba, ki jo je 27. decembra lani močno poškodoval požar, bo imela po končani obnovi precej drugačno podobo. Drugačna bo tudi razporeditev prostorov, saj bodo v pritličju »šolskega« dela stavbe poleg avle tri velike lesarske delavnice in razdelilna kuhinja, v ločenem delu pa bo ostal vrtec Brlogec.

Knjižnica, pisarne in vseh deset učilnic bodo v prvem nadstropju. Največja pridobitev bodo sodobno opremljene lesarske delavnice, v katerih se bodo bodoči mizarji usposabljali za svoj poklic (v minulih letih so imeli prakso v enem od kočevskih podjetij), pridobil pa bo tudi vrtec, saj bo imel odslej v stavbi štiri igralnice, torej eno več kot pred požarom.

Šolsko ministrstvo bo za gradbena dela odštelo nekaj manj kot 2,2 milijona evrov, dodaten denar pa bo moralo zagotoviti še za nakup opreme. Celotna investicija je ocenjena na 2,5 milijona evrov.