Največji, po Tičarjevih besedah kar pol milijona evrov vreden gostinski objekt na Povodju v smeri proti Ljubljani, so, potem ko je bil kar nekaj let zaradi inšpekcijske odločbe zaprt, začeli rušiti včeraj. Podobna usoda čaka tudi objekt na drugi strani ceste.

Podjetnik v solzah

»Čeprav so mi na upravni enoti Jesenice rekli, da nimajo nič proti avtobusu, Dars vztraja, da ga moram odstraniti. Čeprav smo tudi prek urada predsednika države poskušali organizirati sestanek z Darsom, kako bi le lahko legalizirali objekte in poskrbeli za normalno odprtje počivališč, ni bilo nobenega posluha,« jadikuje podjetnik Tičar, ki ima sicer zdaj v najemu objekte MTS Kompasa na Hrušici, kjer dobro posluje, a so obiski inšpektorjev stalni in pogosti...

»Z vsemi pravnimi sredstvi bomo dokazali, da je današnje početje nezakonito, nesmotrno in nesmiselno in vsem vpletenim povzroča samo škodo in prav nobene koristi,« pa je prepričan Tičarjev pravni zastopnik Dušan Vrtačnik. Pojasnil je, da so bili pri gradbenem inšpektorju Iztoku Rusu 23. avgusta, ta pa jim je dejal, da bo rušitev 15. oktobra. »Čez dva dni smo dobili pismo, da bo rušitev 1. oktobra, inšpektor Rus pa je šel na dopust. Očitno se jim zelo mudi, čeprav je vrhovno sodišče za ta primer razpisalo mediacijo,« je dodal Vrtačnik. Dokazoval bo, da zemljišče, kjer je počivališče, sploh ni v Darsovi lasti, pač pa je v zemljiški knjigi še vedno navedeno kot »družbena lastnina«.

Gradbeni inšpektor nad medije

Povsem nenavaden pa je bil tudi postopek »odstranjevanja« predstavnikov medijev s kraja dogodka. Že takoj zjutraj so policisti po posredovanju gradbenega inšpektorja odstranili ekipe Slovenskih novic, Gorenjskega glasa in Kanala A, voznikoma službenih avtomobilov pa izdali globe zaradi prometnega prekrška neupoštevanja prometne signalizacije. Podobno se je zgodilo ekipama Dnevnika in RTV Slovenija. Dnevnikov novinar je svoje službeno vozilo parkiral tik za prometnim znakom, ki je res prepovedoval nadaljnjo vožnjo (torej je prekršek dejansko nesporen), a če bi parkiral pred njim, bi ogrožal svojo in varnost drugih udeležencev v prometu. Policist PU Ljubljana je pojasnil, da se moramo takoj odstraniti, sicer bo moral, kot že drugim prej, napisati globe. »Zdaj vas le opozarjam, če pride inšpektor, bom moral napisati kazen,« je bil jasen, kdo daje navodila za delo policistov. Čeprav smo policistu razložili, da se bomo takoj umaknili, a naj nam omogoči varen izvoz s počivališča, ne pa nevarno polkrožno obračanje na sami avtocesti, je pristopil gradbeni inšpektor (predstaviti se ni želel, domnevno pa gre za prej omenjenega inšpektorja Iztoka Rusa), prepovedal kakršno koli snemanje ali fotografiranje, takoj za njim pa je policist očitno po navodilih gradbenega inšpektorja (!) začel postopek pisanja kazni. Šele po napisanih globah je poskrbel, da smo se v varnem spremstvu policije lahko odstranili. »Štiri desetletja opravljam delo snemalca, preživel sem vojno na Kosovu, vojno za Slovenijo, številne aretacije, deložacije, rušenja in prometne ter druge nesreče, pa še nikoli nisem dobil kazni samo zato, ker sem opravljal svoje delo,« je bil ogorčen legendarni snemalec RTV Slovenija Tine Golob. Čeprav je nesporno, da so vsi vozniki (seveda vključno z vozili Darsa, inšpekcije, gradbenikov) napravili prekršek, pa je vsaj nenavadno, da policist ravna po navodilih gradbenega inšpektorja. »Gre za nenavaden postopek, ko s pomočjo postopka o prometnem prekršku omejujejo novinarsko delo,« je dodal novinar RTV Slovenija Jan Novak.

Javnost ima pravico spremljati delo inšpektorja

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič je pojasnila, da je policist v tem primeru zgolj opravil svoje delo, saj je ugotovil prometni prekršek. »Koga toliko moti, da ste tam, pa ne vem. Nas ne,« je dodala Adlešičeva. Na Inšpektoratu za promet, energetiko in prostor so zatrdili, da inšpektorat »ni sprejel nobene odločitve, da javnost ne sme spremljati rušenja nelegalne gradnje na počivališču Povodje«. Očitno je inšpektor potem ravnal zelo samovoljno, ko je prepovedoval kakršno koli snemanje in celo policiji dajal navodila, kako je treba odstraniti predstavnike medijev. Glede na odgovor inšpektorata gre sklepati, da so imeli predstavniki medijev vso pravico spremljati rušenje objekta, kar pomeni, da bi jim moral biti povsem enako kot inšpektorju ter rušilcem omogočen tudi dostop do kraja dogodka.

O predvideni prisilni izvršbi so se na inšpektoratu v sporočilu za javnost razpisali, še preden so mediji začeli postavljati novinarska vprašanja. Glede postopka rušenja objekta so razložili, da je pristojni inšpektor že leta 2000 izdal odločbo zaradi nelegalne gradnje na počivališču. Pritožbo sta zavrnila sodišče in pristojno ministrstvo, leta 2009 je inšpektor objekte zapečatil in naložil investitorju, da jih odstrani. Ker se to ni zgodilo, jih zdaj odstranjuje država.