Potem ko se je Jan Muršak preselil v Rusijo v ligo KHL, ima Slovenija v elitnem tekmovanju znova le enega predstavnika, ki pa ima zato toliko večjo vlogo. Anže Kopitar je že več let eden najbolj prepoznavnih hokejistov v NHL in nosilec igre kraljev iz Los Angelesa, s katerimi je pred dvema sezonama osvojil prestižni Stanleyjev pokal, lani pa je v finalu zahodne konference njegova ekipa izpadla proti poznejšim prvakom.

Branilcu naslova Chicagu bo v noči na sredo pripadla čast prve tekme nove sezone, pred katero bodo na slovesnosti pod strop dvorane potegnili tudi zastavo za zmagovalca NHL. Njihov tekmec bo Washington, prvi dan nove sezone bosta na sporedu še tekmi Edmonton - Winnipeg in kanadski derbi Montreal - Toronto. Los Angeles bo sezono začel v noči na petek v gosteh proti Minnesoti, dan pozneje kralje čaka še gostovanje pri Winnipegu, prva njihova domača tekma pa bo v torek, 8. oktobra, proti newyorškim rangerjem.

Chicago je osvojil drugi naslov v zadnjih petih sezonah, zdaj pa bo skušal premagati še urok zaporednih zmag. Los Angelesu lani ni uspelo, zadnji klub, ki je slavil dvakrat zapored, je bil Detroit v letih 1997 in 1998.

Nova sezona z novim igralnim sistemom

V sezoni 2013/14 se hokejistom in ljubiteljem tega športa obeta nekaj novosti. Potem ko so s podpisom nove kolektivne pogodbe poskrbeli za finančni mir v hiši (salary cap, omejitev višine izplačil igralcem, je po novem postavljen na 64,3 milijona dolarjev), so se v NHL lotili še prenove igralnega sistema. V ligi je še vedno 30 moštev, ki pa ne bodo več razdeljena na dve konferenci s po tremi skupinami, temveč bosta v vsaki konferenci le še po dve večji skupini. Na vzhodu sta nastali atlantska (Boston, Buffalo, Detroit, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa Bay, Toronto) in metropolitanska (Carolina, Columbus, New Jersey, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Washington), na zahodu pa centralna (Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg) in pacifiška (Anaheim, Calgary, Edmonton, Los Angeles, Phoenix, San Jose, Vancouver). Pri tem je najbolj omembe vredno to, da se je Detroit Red Wings, moštvo, ki se že vrsto let redno uvršča v končnico, iz zahodne preselil v vzhodno konferenco. Enako spremembo je doživel tudi Columbus, v obratni smeri pa se seli Winnipeg.

V končnico se bodo uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine in še naslednji dve iz vsake konference.

Novost tudi hibridni »icing«

Med spremembami pravil je najpomembnejše tik pred začetkom tekmovanja odobreno pravilo hibridnega prepovedanega dolgega strela (icinga) - po novem se bodo lahko sodniki odločili, da gre za prepovedani dolgi strel, še preden bo plošček dejansko prešel črto za golom, s čimer želijo preprečiti včasih nevarno dirko hokejistov, ko skušajo ustaviti plošček in se zaletijo v zaščitno ogrado. Če bo sodnik ocenil, da bo pri ploščku prvi igralec napadajoče ekipe, pa dolgega strela sploh ne bo piskal.

Šest tekem na prostem, v Michiganu pričakujejo rekordno število gledalcev

Za popestritev bodo skrbele tudi tekme na prostem. To, kar je pred leti začela zimska klasika na prvi dan novega leta, je zdaj dobilo številne posnemovalce in v prihajajoči sezoni bo šest tekem na velikanskih stadionih za ameriški nogomet. Med drugimi tudi dvoboj med Detroitom in Torontom na stadionu v Michiganu, kjer bodo s pričakovanimi 110.000 gledalci postavili nov rekord v gledanosti NHL.

Zvezdniki so nared, kralji pa tudi

Navijači v ligi NHL se že lahko veselijo dodobra uveljavljenega rivalstva med Pittsburghom in Washingtonom oziroma med največjima zvezdnikoma teh klubov Sidneyjem Crosbyjem in Aleksandrom Ovečkinom. Pri Edmontonu pa upajo, da bo prvo ime nabora Ryan-Nugent Hopkins poskrbel za prehod na višjo raven.

Precej sprememb je tudi v ekipi kraljev; trije najpomembnejši členi, Kopitar, kapetan Dustin Brown in vratar Jonathan Quick, so ostali. Odšli so Rob Scuderi, vratar Jonathan Bernier, Dustin Penner in Brad Richardson, novinci pa so vratarja Ben Scrivens in Mathieu Garon, branilec Jeff Schultz ter napadalca Matt Frattin in Daniel Carcillo.