Na seznamu desetih nominirancev so udeleženci zadnjega svetovnega prvenstva v atletiki v Moskvi, na katerem je Bolt z zlatima kolajnama potrdil sprinterski primat v teku na 100 in 200 metrov, medtem ko je Britanec somalijskega rodu Farah osvojil dve tekaški dolgoprogaški disciplini 5 in 10 km. Na seznamu je tudi Kenijec Wilson Kipsang, ki je v nedeljo na berlinskem maratonu postavil nov svetovni rekord v maratonih.

Bolt ima v svoji zbirki že štiri naslove atleta leta, ki jih je dobil v zadnjih petih letih (2008, 2009, 2011, 2012), njegova absolutna vladavina pa je bila na kratko prekinjena leta 2010, ko je naslov prejel Kenijec David Rudisha. Pri atletinjah je lanski naslov šel v roke ameriške sprinterke Allyson Felix.

Med nominirankami so med najbolj izpostavljenimi vsekakor Boltova sprinterska rojakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce, etiopska zvezdnici tekov na dolge proge Meseret Defar in Tirunesh Dibaba. Na seznamu nominirank je tudi Zagrebčanka Sandra Perković, olimpijska in svetovna prvakinja v metu diska, kot edina predstavnica atletinj in atletov z območja nekdanje Jugoslavije med atletsko elito.

Do končnega izbora bodo seznam skrčili na le tri finaliste, IAAF bo naslove za atletske presežke in dosežke razglasila na gala slovesnosti, ki bo 16. novembra v Monaku. Mednarodna atletska zveza nagrade za dosežke na tekmovanjih pod njenim okriljem podeljuje od leta 1988.