Rob Hornstra in njegov kolega, pisatelj Arnold Van Bruggen, sta ustvarila serijo reportaž iz Sočija in njegove okolice. Gre za del projekta, v sklopu katerega sta opravljala intervjuje z lokalnim prebivalstvom in dokumentirala njihove težave ter kršitve človekovih pravic na Severnem Kavkazu.

Hornstra, ki se je nameraval udeležiti kulturnega programa v Moskvi z veliko razstavo, ki bi se morala odpreti 18. oktobra kot del bilateralnega leta 2013 med Nizozemsko in Rusijo, je dejal, da je nizozemsko veleposlaništvo ruske oblasti že prosilo za natančen razlog za zavrnitev vize, vendar pa odgovora še niso dobili.

»To je seveda vprašanje za ruske oblasti,« je Hornstra po poročanju portala Moscow Times zapisal v elektronski pošti. »Verjetno je povezano z najinim delom na Severnem Kavkazu. Večina ljudi tako misli.« Dodal je, da sta z Van Bruggnom nameravala nadaljevati svoje delo v regiji tudi po olimpijskih igrah, ki sta jih poimenovala »zabava ob 15. obletnici Putinove vladavine«.

S projektom sta začela leta 2009

Projekt Soči sta Hornstra in Van Bruggen začela leta 2009, ko je postalo znano, da bo Soči leta 2014 gostil zimsko olimpijado. V intervjuju za ruski portal Lenta leta 2012 je Hornstra dejal, da želita s projektom ugotoviti, zakaj so v regiji napetosti med etničnimi skupinami in kako lahko te napetosti vplivajo na igre v Sočiju, pa tudi kako lahko olimpijske igre vplivajo na življenja prebivalcev regije, ki živijo pod mejo revščine.

»Vsi največji teroristični napadi v Rusiji imajo korenine na Severnem Kavkazu. Regija je največja nočna mora organizatorjev Sočija 2014. Bodo lahko zagotovili varnost na igrah?« se Hornstra in Van Bruggen sprašujeta v enemu od prispevkov, napisanih za njun projekt Soči.

Hornstra je bil leta 2012 nagrajen z nagrado World Press Photo za svojo serijo slik, ki so nastale v sklopu projekta Soči in prikazujejo glasbenike v restavracijah v Sočiju.

Ruske oblasti do novinarjev vse bolj zatiralske

Nizozemec opozarja, da je njegovo delo v Rusiji precejšen izziv, saj je ruska vlada v zadnjih letih do novinarjev postala bolj zatiralska. Dodal je, da so ju z Van Bruggnom v zadnjih petih letih že zasledovali, jima grozili, nekajkrat so ju tudi aretirali in enkrat poslali na sodišče.

»Migracijska služba naju je hotela deportirati, vendar se je sodnik odločil drugače in naju le oglobil. Precej težko je delati na Severnem Kavkazu, s posebnimi zakoni, ki tujcem prepovedujejo vstop v določena mesta ali področja, vendar pa ti tega ne povedo, vse dokler tja dejansko ne vstopiš,« je povedal Hornstra.

Prepoved vstopa v državo tujim novinarjem, ki poročajo o občutljivih temah s področja politike ali človekovih pravic, v Rusiji sicer ni nič novega. Vemo tudi, kako se je končala zgodba ruske novinarke Ane Politkovske, ki je pisala izjemno kritične članke o Vladimirju Putinu – leta 2006 je bila umorjena pred dvigalom v bloku, kjer je stanovala. In to na Putinov rojstni dan.