Na srečanju Ameriškega olimpijskega komiteja (Usoc) in novinarjev je vedno neposredni Miller dal jasno vedeti, kaj si misli o kontroverznem ruskem zakonu, ki prepoveduje širjenje »gejevske propagande« mladoletnim osebam. »Naravnost sramotno je, da obstajajo države in ljudje, ki so tako netolerantni in nevedni. A ni prvič v človeški zgodovini, da se morajo ljudje boriti za svoje pravice,« je bil oster Miller, ki se bo potegoval za svoj že peti nastop na olimpijskih igrah.

Za razliko od smučarja pa o spornem ruskem zakonu precej manj radi govorijo nekateri njegovi športni kolegi. Za mnenje o njem so namreč novinarji pred časom povprašali tudi šest ameriških umetnostnih drsalcev, a so se vsi, z izjemo državne prvakinje Ashley Wagner, odgovoru na to temo raje izognili in dejali, da je v pristojnosti Ameriškega in Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da o tem zavzame pozicijo.

Petkratni dobitnik olimpijskega odličja se je obregnil tudi ob Mok in Usoc in ju obtožil, da se ne zavzemata za odprtost in toleranco, o kateri tako rada pridigata. »Zdi se mi ušivo, da nimamo boljšega sistema, ki bi se bolje soočal s takimi temami. Da prosiš športnika, da tekmuje in hkrati zastopa filozofijo in podobno sranje, ki gre zraven, nato pa jim rečeš, da ne smejo izraziti svojih pogledov in prepričanj, je precej hinavsko. Če mi dovolijo spremeniti pravila, bom to nemudoma storil. Zelo hitro lahko rešim težave, a me na žalost nihče ni izvolil, ali mi dal pooblastil. Glavno čustvo, ki me preveva, ko slišim o teh stvareh, je zadrega. Kot človek menim, da je vse skupaj sramotno,« je sklenil Miller.