V treh letih zbrali že 50.000 evrov

Ilona že tretje leto prejema štipendijo iz štipendijskega sklada Fundacije Utrip humanosti. Gre za fundacijo, ki z različnimi dobrodelnimi akcijami zbira denar in na tak način štipendira dijake in študente iz Savinjsko-šaleške regije, ki so oboleli za rakom. Gašper Puhan, predsednik uprave Fundacije Utrip humanosti, pravi, da so v treh letih podelili že 30 celoletnih štipendij v skupni vrednosti 50.000 evrov. Ilona prejema 138 evrov na mesec, ki ji pridejo še kako prav. Ker se vsak dan vozi iz Velenja v Celje na predavanja, denar nameni za prevoz, nakup knjig in delovnih zvezkov, včasih pa si privošči tudi kakšno malenkost, ki ji polepša dan.

V fundaciji žal ugotavljajo, da je v zadnjem času zaradi krize veliko težje organizirati dobrodelne dogodke. »Težko je dobiti prostovoljce in izvesti vse, kar si zamisliš, najtežje pa je dobiti finančno podporo. Zavedamo se, da so razmere težke in da so ljudje obremenjeni, vendar je ravno v teh časih treba stopiti skupaj in pomagati tistim, ki pomoč zares potrebujejo,« opozarja Gašper Puhan. Letos je fundacija organizirala tri dobrodelne teke, kulinarični večer in dražbo fotografij ter na tak način v štipendijski sklad zbrala 6657 evrov. Glavnino denarja, ki bo šel za štipendije, nameravajo zbrati s kulturno-zabavnim festivalom Dobri utripi. Že ta četrtek bo v domu II. Slovenskega tabora Žalec komedija Radio Gaga 3, medtem ko bo 23. oktobra monokomedija Rojen v Jugi. V predprodaji bodo vstopnice stale 13 evrov, na dan predstave pa bodo dva evra dražje. V soboto prihodnji teden bo na gradu Komenda Polzela koncert Uroša Periča z gostjama Majo Založnik in Žano, za katerega bo treba odšteti 25 evrov. Celoten izkupiček vseh treh prireditev bo namenjen za štipendije. Fundacija bo javni poziv za dodelitev štipendij mladim, obolelim za rakom, objavila 25. oktobra.

Raka vse več tudi med mladimi

Že od vsega začetka je članica uprave fundacije tudi zdravnica Jana Govc Eržen, ki je ena najbolj priljubljenih zdravnic na Celjskem in je zelo aktivna na različnih področjih. Po njej dostopnih podatkih stopnja obolevnosti za rakom tudi med otroki narašča, vendar se na srečo umrljivost zmanjšuje. V Sloveniji vsako leto zaradi raka zboli v povprečju 50 otrok, od tega se jih 40 pozdravi. Kakšna tretjina še pred polnoletnostjo zboli za levkemijo. Zaradi tumorjev osrednjega živčevja zboli 21 odstotkov otrok, medtem ko jih 12 odstotkov zboli zaradi limfomov. Ostale oblike raka so redke. Mladi, ki so se morali spopasti s to boleznijo, čutijo posledice vse življenje. Najbolj bolijo tiste, ki jih nosijo globoko v svoji duši, zato si dr. Govc-Erženova in drugi iz fundacije resnično želijo, da bi ljudje prepoznali pomen njihovih dobrodelnih akcij in mladim, ki so morali v življenju prestati že toliko hudega, pomagali z obiskom dobrodelnih prireditev.