Novogoričani so odstopili od podpisa, ker so menili, da objekt v Vrtojbi ne ustreza tehničnim standardom sodobne obravnave varovancev. Pozneje je prišla na dan bolj verjetna obrazložitev – upad zanimanja za bivanje v domovih upokojencev zaradi splošne krize. Naložba v Vrtojbi, ki je doslej dvignila že veliko prahu, pa se po zadnjih informacijah bliža žalostnemu koncu. Kaj lahko se zgodi, da se bo vse skupaj končalo z dražbo. Če bo do tega res prišlo, bodo z izkupičkom od prodaje najprej poplačali banko, ki je za naložbo odobrila osem milijonov in pol evrov posojila, nato pa bodo prišli na vrsto drugi upniki.

Po besedah Aleša Kumperščaka, vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za izgradnjo centra, je zanimanje za najem oziroma nakup objektov kar veliko, tako s slovenske kot italijanske strani. »Doslej še nismo podpisali nobenega pisma o nameri ali česa podobnega. Potencialne kupce in najemnike motijo nerazčiščene lastniške zadeve. Razumljivo je, da zahtevajo nepremičnine, proste vseh bremen. Interesenti bi objekt najeli za dejavnost, za kakršno je bil zgrajen, objekt s socialnimi stanovanji pa bi lahko prodali za bivanje,« razmišlja Kumperščak in dodaja: »Formalnopravno bi morali vso zadevo že davno razrešiti. Investitor, družba Marc, ki je prek svoje družbe Kampa 55-odstotni lastnik zavoda, je dal izvršbo na novogoriško sodišče, in to že marca 2012. Do danes sodišče ni še ničesar razrešilo. Vsi ti postopki se vlečejo nenormalno dolgo.«

Da se zadeve ne premaknejo z mrtve točke, pa sta krivi tudi občina Šempeter - Vrtojba (45-odstotni lastnik Zavoda za izgradnjo centra) in družba Marc, ki trdno stojita vsaka na svojem bregu. Družba Marc je že pred časom občini dala več predlogov, med drugim, da se poenotijo o nespornem deležu naložbe, da objekt dokončajo in najdejo najemnike, kot tudi, da premoženje razdelijo ali da iz Zavoda izstopi bodisi občina bodisi družba Kampa. Pozitivnega odgovora občine doslej ni bilo.

Zaradi dolgotrajne agonije nastaja le velika škoda, ki je presegla že poldrugi milijon evrov. Ob tem tone tudi družba Marc, ki je zapadla v likvidnostne težave in še vedno ni poplačala tudi vseh upnikov. Za dokončanje objektov ob Vrtojbici bi potrebovali tri mesece. V tem času bi opravili tudi tehnični pregled objekta in pridobili uporabno dovoljenje, zagotavljajo pri gradbeni firmi Marc iz Ajdovščine.