Zloraba občinske infrastrukture oziroma javnih sredstev za lastne interese je že stalnica delovanja Borisa Popoviča. Z imenovanjem novega svetovalca za komuniciranje Sebastjana Jeretiča, ki je do zmage na volitvah že popeljal tako stranko SD kot tudi piranskega župana Petra Bossmana, pa je dobil koprski župan očitno nov zagon, kako utišati kritične medije.

Inšpektorat za medije ne bo ukrepal

Kot je znano, je koprska občinska uprava, ki že izdaja glasilo KP-MOK, pred tedni zagnala tudi nov portal eKoper.si. Na njem (v rubriki Resnica) je objavila tudi vse dokumente in tajne telefonske prisluhe v zvezi s sodnim procesom zoper Popoviča v zadevi Rumena noč. Zaradi suma zlorabe osebnih podatkov to objavo že obravnava informacijski pooblaščenec. Med drugim je Jeretič, ki nastopa v medijih kot urednik portala eKoper.si, na svojem twitter profilu že napovedal, da bi lahko obdelali tudi novo kazensko ovadbo, ki si jo je Popovič prislužil zaradi občinskega posla z nekdanjimi Kompasovimi objekti na Lazaretu.

»Mestna občina Koper, naš župan Boris Popovič in številni drugi uslužbenci občinske uprave so že dolga leta deležni brutalnega blatenja v medijih na podlagi votlih pravosodnih postopkov, ki skušajo občinsko upravo v celoti, župana pa še posebej, prikazati v kriminalni luči,« lahko o pomenu nove občinske pridobitve preberemo med odgovori, ki jih je zahteval informacijski pooblaščenec. Poleg tega pooblaščenca tudi zanima, ali občina snema telefonske pogovore, opravljene na kateri koli telefonski številki, ki pripada Mestni občini Koper, kar so Popovičevi sodelavci včeraj odločno zanikali.

Ob tem pa je zanimivo, da omenjeni portal sploh ni vpisan v razvid medijev, četudi dnevno objavlja prispevke (med drugim tudi videonovice) in izpolnjuje kriterije, kot so uredniško oblikovanje vsebin, informativen značaj, splošna dostopnost ter periodičnost... Vendar pa inšpektorat za medije razloga za uvedbo nadzora zoper izdajatelja omenjene spletne strani ne vidi. »Navedena spletna stran ni namenjena množičnemu komuniciranju in tudi ne more imeti velikega vpliva na splošno javnost (ne gre za vsebine, ki bi zanimale množično javnost, temveč gre za vsebine, ki zanimajo neko ožjo skupino – lokalno skupnost), programska zasnova prav tako ne vsebuje uredniško oblikovane informacije vseh vrst (izobraževanje, novice, kultura, zabava),« so nam na naše vprašanje, ali je inšpektorat že začel kakršen koli postopek zoper upravljalca omenjenega portala, odgovorili na ministrstvu za kulturo.

Tokrat tematsko občinsko glasilo KP-MOK

Koprčani so sicer minuli teden v poštne nabiralnike prejeli tudi svežo izdajo občinskega glasila KP-MOK, vpisanega v razvid medijev, ki ga kot odgovorna urednica vodi nekdanja novinarka Andreja Čmaj Fakin. Na naslovnici z naslovom »Z Luko Luko Koper živimo, zato nam ni vseeno« je fotografija, na kateri sta župan Popovič in prvi mož pristanišča Gašpar Gašpar Mišič. Tudi sicer fotografije, na katerih nastopa koprski župan, bijejo v oči – skupaj smo jih našteli 15. »Tudi zato smo zadnjemu dogajanju v Luki v tokratni izdaji časopisa namenili osrednjo pozornost in za razliko od večine ostalih medijev besedo dali tudi glavnemu 'junaku' te zgodbe. Tako si lahko sliko, kdo je Gašpar Gašpar Mišič, ustvarite sami,« je v uvodniku zapisala Čmaj-Fakinova.

Koprčani si lahko na 64 straneh občinskega glasila, ki izhaja v nakladi 24.000 izvodov in ga krasijo tudi številni oglasi (tudi lokala v koprski dvorani Bonifika, ki ga je občina prodala na dražbi pred začetkom košarkarskega evropskega prvenstva), med drugim preberejo nekaj intervjujev (tudi ponatisnjenih iz drugih medijev) s Popovičem, pogovor z Mišičem in direktorico občinske uprave ter nadzornico Luke Koper Sabino Mozetič, Jeretičev komentar z naslovom Zakaj je GGM tako razburil politični vrh... V rubriki Pristranske novice se snovalci občinskega glasila niso izognili niti napadu na kritične lokalne medije oziroma njihove novinarje.

Popovič odkrito o apetitih po Primorskih novicah

Ob tem velja spomniti, da je bil Popovič že v času prve Janševe vlade glavni generator pritiskov na časnik Primorske novice. Pred lokalnimi volitvami mu je namreč uspelo s podporo takratne vlade, ki je na direktorska položaja lastnikov časnika Luke Koper Intereurope postavila Roberta Časarja in Andreja Lovšina, doseči nekaj zamenjav na vodilnih položajih Primorskih novic, kar je na koncu pripeljalo do popolne kadrovske in organizacijske zmede na tem mediju. »Nimam nič proti, če zamenjajo vodstvo Primorskih novic, saj slabše kot je zdaj, ne more biti. Primorske novice so skrajno pristranski časopis. Tako kot bi oni hoteli zamenjati mene, bi jaz zamenjal tudi njih,« svojih medijskih apetitov takrat ni skrival Popovič, ki je po volitvah tudi grobo obračunal z novinarko tega časnika.

Nadzorni svet je takrat na direktorsko mesto časopisne družbe postavil ekonomista Sergeja Škrlja, ki je priznal, da so mu lastniki omenjeni položaj ponudili »zadnje dni, zato še ni imel izdelanega programa in vizije za podjetje, ki ga prevzema«. Odgovorni urednik je postal Tino Mamić, zdajšnji predsednik Združenja novinarjev in publicistov.