Občina Maribor in Slovenska univerzitetna športna zveza (Susa) sta v začetku septembra z Mednarodno univerzitetno športno zvezo (Fisu) sklenili zunajsodno poravnavo glede odpovedi zimske univerzijade, ki bi jo Maribor moral gostiti letos. V Mariboru o morebitnem znesku odškodnine molčijo, ker naj bi to bil del dogovora, to pa naj bi veljalo vse do dokončne izpeljave postopka.

Žula je sicer zagotovil, da je dogovor za mestno občino zelo ugoden, a je na zahtevo Fisuja zaupne narave. Bodo pa mestni svetniki s podrobnostmi seznanjeni na eni od izrednih sej, je dejal Žula, ki pa bo v tej točki verjetno morala potekati brez prisotnosti javnosti. Sicer pa bodo številke v prihodnosti zagotovo postale tudi javne, saj bodo morale biti navedene v proračunu, ki ga bo sprejemal mestni svet.

Fištravec na današnji seji pohvalil ekipo nekdanjega podžupana Milana Mikla

Tudi mariborski župan Andrej Fištravec je dodal, da je dogovorjeni znesek bistveno nižji od prvotnega tožbenega zahtevka. Tudi zato po njegovem Fisuju verjetno ni v interesu, da bi se s številkami v javnosti preveč glasno operiralo. Je pa Fištravec na današnji seji pohvalil ekipo nekdanjega podžupana Milana Mikla, da je znala poiskati odlično odvetniško pisarno Gregorja Simonitija in njihove švicarske kolege, ki so postavili temelje za uspešno poravnavo.

V začetku avgusta so se Mariborčani sestali tudi z generalnim direktorjem Fisuja Ericom Saintrondom. Predstavniki omenjene športne zveze so namreč vložili tožbo zoper mesto za 4,85 milijona evrov. Njihov skupni zahtevek je sicer znašal 7,7 milijona, a so pri tem upoštevali, da je vlada preko Suse že plačala 2,85 milijona evrov za organizacijske pravice.