Omenjena aplikacija Reduser je prva tovrstna aplikacija v Sloveniji in je uporabnikom zaenkrat na voljo prek spleta, kasneje pa načrtujejo tudi predstavitev mobilne različice. Osredotočili so se na uporabnike drog, ki pomoči še niso iskali. Morda prav zato, ker jim tradicionalne oblike pomoči ne ustrezajo. Aplikacijo lahko uporabljajo popolnoma samostojno, med uporabo pa se lahko odločijo, ali se bodo obrnili po dodatno pomoč k strokovnjakom. Kontaktirajo jih lahko prek sporočil, spletne pošte ali telefona, kasneje pa se lahko vključijo tudi v osebno svetovanje ali svetovanje z videopogovori. Vse to omogoča Reduser.

Aplikacija za uspešne mlajše odrasle

»V sklopu naših programov smo vedno bolj prihajali v stik z določeno ciljno populacijo uporabnikov drog, ki ima specifične potrebe. Mislim na mlajše odrasle, stare nekje od 30 do 35 let. Večinoma gre za skupino uporabnikov, ki so v družbi uspešni,« je pojasnila Mina Paš, vodja svetovalnice DrogArt. Programi pomoči zaradi uporabe drog takšnim posameznikom predstavljajo veliko oviro, saj želijo ostati anonimni. Ker so ti uporabniki zelo domači na spletu, se zdi rešitev v obliki aplikacije kot naročena.

Po registraciji na spletnem naslovu reduser.drogart.org lahko vsakdo v posebej za to namenjenem koledarju beleži svojo uporabo drog, počutje in aktivnosti. Lahko si zastavi cilje in s posebnim gumbom beleži močno željo po drogi (craving). Ob pritisku na gumb se prikaže spodbudno sporočilo in možne alternativne rešitve. V aplikaciji so za pomoč na voljo tudi pogosta vprašanja. »Osnova aplikacije je koledar z vnosnimi polji. Namenjen je beleženju uporabe drog. Poleg tega lahko uporabnik beleži počutje in močne želje po drogi,« je pojasnila Ana Colja, vodja projekta Reduser. Obe sogovornici se strinjata, da nekateri uporabniki potrebujejo strokovno pomoč, drugim je dovolj že to, da črno na belem vidijo, kako gre njihova uporaba droge strmo navzgor, njihova pot pa strmo navzdol. Zavedanje o težavi z drogo je pri uporabnikih različno, prav zato jim aplikacija nudi različne možnosti.