V slovenskem taboru so po predčasni vrnitvi domov večkrat poudarili, da četrto (zadnje) mesto v predtekmovalni skupini vendarle ni takšen neuspeh, saj so bile pred nami reprezentance, ki so na evropski in svetovni lestvici vse višje uvrščene. Toda če je to pogoj za (ne)uspeh, potem Slovenija ne bo nikoli razočarala, saj bo imela ob sedanjih rezultatih vedno najslabši položaj v skupinskem delu evropskega prvenstva.

Vodilni možje odbojkarske zveze imajo bistveno bolj prav, ko pravijo, da ni časa za paniko in prenagljene poteze. Takšnih je bilo v preteklosti že dovolj, zato je zdaj treba narediti podrobno analizo, zakaj Slovenija ni dosegla vsaj četrtfinala. V medijih je bilo podanih že več razlogov, zdaj mora svoje povedati še stroka. Praktično jasno je, da bo selektor ostal Luka Slabe, ki je profesionalni trener šele drugo sezono. Slabe gre v nos številnim kritikom v slovenski odbojki, a zdi se, da bistveno bolj zaradi svojega meteornega vzpona, ko je še nedavno vodil Kropo, zdaj pa zaseda obe glavni trenerski mesti v Sloveniji (reprezentanca in ACH Volley), kot zaradi rezultatskega poloma na evropskem prvenstvu.

Slabetov odnos po debaklu na Danskem je nekaj novega v slovenskem športu. Razlogov za osebni in reprezentančni neuspeh namreč ni iskal v drugih, ampak najprej pri sebi. Pokončno je stopil pred novinarje in takoj poudaril: odgovoren sem jaz. Sprejel je vse kritike, tako dobronamerne kot negativne, svoj pogled pa usmeril v prihodnost. Zagotovo zgled, ki bi ga lahko posnemal še marsikdo pri nas, ne pa da vsak drug trener začne iskati teorije zarote, za glavnega krivca pa označi novinarje. Tako kot se je maja letos dogajalo na hokejskem svetovnem prvenstvu na Švedskem.