Center za trajnostni razvoj podeželja je tokrat našel glavno oporo v občini Naklo, a tudi v nekaj sto obiskovalcih, ki so se udeležili dogodkov peš, na kolesih, tudi z baklami v rokah: »Želimo predstaviti Udin boršt, ki ima zagotovo odlična izhodišča za preživljanje prostega časa,« je dejal Uroš Brankovič in kot organizator seveda obiskal tudi nočni pravljično-glasbeni dogodek v rokovnjaškem taboru. V soboto zvečer je bila v Dupljah precejšnja gruča ljudi z baklami v rokah: »Živimo v Križah, radi spoznavamo okolico. Gremo z otrokom in se prav veselimo posebnega doživetja nočnega sprehoda po sicer domačih poteh,« sta nam povedala zakonca Marčun in seveda so tudi oni dobili posebno darilo. V vrečki je bilo marsikaj koristnega o Udin borštu, pa tudi kaj za pod zob. »Z glasbo je vse skupaj še bolj prijetno, Alja pa pripoveduje pravljice,« je dodal kantavtor Jože Žvokelj in ob kitari, ognju in slikovitem gozdnem okolju so morda kje iz goščave prežali tudi rokovnjači, nekoč strah in trepet teh krajev.

Udin boršt sam po sebi pogreša še marsikaj. Zagotovo pa ne različnih obiskovalcev, ki na Kokrici pri Kranju pustijo vozila in se odpravijo po gozdnih poteh. Tam je proga tudi za rolkarje, tudi sicer pa je to eno zadnjih in največjih območij nižinskega gozda pri nas. Kako ga spremeniti v še bolj privlačno točko za enodnevne goste ali radovedneže, bo odgovoril zaključen projekt učnih poti: »Naše tokratno druženje je bilo namenjeno tako lokalnemu prebivalstvu kot vsem drugim. Vsak je dobil posebno darilo, Udin boršt pa smo skušali predstaviti z vsemi njegovimi posebnostmi. Odziv je bil dober, seveda pa ne gre za kak množični turizem. Bistvo je v sonaravnem turizmu oziroma preživljanju prostega časa v sožitju med naravo in človekom,« je dejala Vlasta Juršak iz Centra za trajnostni razvoj podeželja.

Že do zdaj so različne interesne skupine Udin boršt znale sprejeti in tudi predstavljati kot nekaj posebnega in tudi zanimivega. Za pogled naprej so pripravili tudi okroglo mizo, začinili pa so jo z večernim literarnim večerom v rokovnjaškem taboru. Prav slednji je z znanimi lesenimi kočami »kožaricami« nastal po zaslugi tistih, ki že dolga leta Udin boršt jemljejo kot del lepe narave in bogate zgodovine. Društvo Pod krivo jelko iz Dupelj ima zagotovo pri tem velike zasluge z vsakoletnimi dogodki, pohodi.

Krajinski park je bil tudi minuli konec tedna magnet za tiste, ki imajo naravo radi. Mladi ribiči so ob ribniku namakali trnke, kolesarji in pohodniki pa so spoznavali Udin boršt in okolico. Turistične kmetije, kot je Trnovc, graščina v Dupljah ter še marsikaj dajejo skupen okvir enega od manj znanih koščkov naše lepe Slovenije. »Treba je samo vzeti pot pod noge in biti malo firbčen,« so nam kar s koles rekle tri Kranjčanke, ki so kolesarile na svežem zraku. Ta je v Udin borštu pač – brezplačen in vsakomur dosegljiv.