Diplomirana pravnica s pravosodnim izpitom sodi v mestno upravo, kjer je neposredno podrejena vodji pravne službe Tatjani Hudobivnik, obe pa sta del urada direktorja občinske uprave Kranj Mitje Heraka. Njeno delovanje iz Mehike je že sprožilo razprave med zaposlenimi, tudi izraženo nezadovoljstvo. O položaju Žive Okorn (mimogrede: njena neposredno nadrejena je skoraj njena soseda, obe živita v občini Naklo) so govorili celo na kolegiju enega od oddelkov, nam zatrjuje neuradni vir. »Sodelavka opravlja svoje delo skladno s predpisi, ki omogočajo delo na daljavo. Delo opravlja s pomočjo spleta in po skypu, ki omogoča neposreden stik z mano. Nimamo nikakršnih težav, niti dodatnih stroškov. Celo prihranek je, ker ji ne plačujemo prevoza na delo,« trdi Tatjana Hudobivnik. Če bi bili zlobni, bi pristavili, da trpi le družabno okolje, saj Živa Okorn ne pije kavice s sodelavci. Njeno odsotnost sta seveda odobrila direktor uprave Herak, končni »blagoslov« temu je dal župan Mohor Bogataj. Hudobivnikovi se taka odsotnost ni zdela sporna, ker Okornova pač ni delala s strankami, ukvarjala pa se je z izvršbami. Logično je, da v tem času prejema polno plačilo za svoje delo.

Stopili smo v stik z Živo Okorn in sporočila nam je, da ima sklenjeno posebno pogodbo o delu na daljavo, ter dodala, da je delodajalcu dosegljiva v času uradnih ur Mestne občine Kranj. Delo na daljavo je začela 19. avgusta in bo trajalo do 30. novembra letos. Pobrskali smo po zemljevidih in ugotovili, da Playa del Carmen leži ob slovitem letovišču Cancun in ima tudi lepo golf igrišče. Med neuradnimi odzivi na njeno uradništvo na daljavo smo slišali tudi lepo gorenjsko besedo »fovšija«, med zaposlenimi pa je pošteno zavrelo.

A uradnica s Playe del Carmen ni edina posebnost Mestne občine Kranj na pravnem področju. Posebni svetovalec župana, odvetnik Kristijan Gnilšak, sicer ne zastopa občine na sodiščih in podobno, niti ni stalno navzoč na občini. Za svoje delo je od nastopa župana Mohorja Bogataja do zdaj prejel 261.000 evrov davkoplačevalskega denarja ali v povprečju več kot 7000 evrov na mesec. Ni odveč dodati, da je omenjeni svetovalec sestavljal kranjsko politično koalicijo, ki jo tvorijo svetniki tudi iz strank SDS in SD, ki sicer znajo (kot poslanec Branko Grims) zelo glasno zagovarjati varčevanje, pregledno porabo javnih financ in podobno. Zaradi prejemka 620.000 evrov na svoj fiduciarni račun in sporne poravnave v enem od sporov pa sta v kazenskem postopku tako Gnilšak kot župan Mohor Bogataj, ki je poravnavo sklenil v nekaj dneh po nastopu mandata in preden bi o njej sklepal mestni svet.

Če se ob tem spomnimo v zadnjem času pogosto predvajanega oglasa za mehiške jedi, ne moremo kaj, da ne bi končali v enakem slogu: »Caramba (presneto)!«