V srednji in vzhodni Evropi so v prvih šestih mesecih letos zabeležili devetodstotno rast, v južni in sredozemski Evropi pa šestodstotno, so sporočili iz Bruslja.

Najbolj priljubljene Španija, Italija in Francija

Najbolj priljubljena turistična destinacija med evropskimi državami ostaja Španija, sledijo Italija, Francija, Avstrija, Nemčija, Grčija in Velika Britanija. Znatno rast turističnega obiska pa so zabeležili tudi v nekaterih vzhodnoevropskih državah, predvsem na Slovaškem (+19 odstotkov), Latviji (+11 odstotkov) in Litvi (+devet odstotkov). Obisk turistov se je v prvi polovici letošnjega leta za 5,4 odstotka povečal tudi v novi državi članici Hrvaški.

V turističnem sektorju po Evropi je na voljo na deset tisoče delovnih mest, ki so pomembna zaposlitvena priložnost za 26 milijonov brezposelnih Evropejcev, posebno za mlado delovno silo. Delo v turizmu bi moralo zanimati predvsem mlado delovno silo, ki se trenutno sooča s 23,5-odstotno brezposelnostjo, ki se na nekaterim območjih povzpne celo do 50 odstotkov.

Stremijo k dodatnemu razcvetu

Podpredsednik Evropske komisije in komisar za industrijo Antonio Tajani je ob tem dejal, da je ob današnjem svetovnem dnevu turizma vesel poročila o vzpodbudnih številkah, predvsem vsled tega, da se večina držav članic EU sooča z visoko brezposelnostjo in gospodarskimi težavami.

»Turizem je zame vedno na visokem mestu, saj zaposluje skoraj 20 milijonov ljudi in se prepleta z drugimi področji, ko to kultura, prehrana, moda, gradbeništvo in promet. Nadaljevati moramo v smeri iskanja ukrepov, ki bi evropskemu turizmu omogočili razcvet,« je poudaril Tajani.