Brazilski mediji danes poročajo, da je revizija finančnega stanja organizacije iger pokazala zamude, ob tem pa je večina denarja, ki ga je država namenila za operativo organizacije prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki, za zdaj še neporabljena. Država je za organizacijski odbor iger namenila 1,6 milijarde realov (712 milijonov dolarjev), revizija podjetja TCU pa je pokazala, da so prireditelji do zdaj porabili zgolj pet odstotkov tega denarja.

V poročilu še piše, da javni konzorcij, ki so ga v Braziliji ustanovili za nadzor nad organizacijo iger, slabo deluje. Organizatorji so se že odzvali na revizijsko poročilo in dejali, »da organizacijski odbor 2016 deluje v skladu z načrtom in ves čas pod strogim nadzorom Mednarodnega olimpijskega komiteja, partnerjev, treh ravni oblasti (mestna, državna in federalna) in še javnosti.«

A vendar sta gostiteljstvo iger 2016 in dve leti prej še nogometnega svetovnega prvenstva, za organizacijo katerega bodo Brazilci odšteli 16 milijard dolarjev, med Brazilci ves čas predmet razvnetih debat. Kar 3,5 milijarde dolarjev bodo Brazilci porabili za stadione za mundial, od tega bodo štirje povsem novi v mestih brez večjih nogometnih klubov. V javnosti se zato upravičeno poraja bojazen, da bodo novi stadioni po igrah postali »beli sloni« oziroma objekti, ki jih ne bo nihče hotel, ki bodo propadali. Na tisoče ljudi je junija in julija po državi protestiralo in zahtevalo, naj se denar raje porabi za javne službe (zlasti zdravstvo), ki so povsem na psu.

Revizija je še pokazala, da dela na samih prizoriščih iger v Riu, za kar so organizatorji določili okoli štiri milijarde dolarjev, zamujajo. Skupni proračun je okoli trikrat večji, pa vendar so se že pojavile bojazni, da bo v ekstravaganco na prizoriščih iger steklo še precej dodatnih milijonov javnega denarja. Časnik The Estado de Sao Paulo je minuli mesec med obiskom Mokove komisije poročal, da je pridobil dokumente, ki kažejo, da komaj polovica projektov iger poteka v skladu z urnikom in ob tem opozoril na velike zamude pri gradnji prizorišč in skrb vzbujajoče pomanjkanje hotelskih zmogljivosti.

Brazilija ta čas skuša urgentno posodobiti slabo letalsko infrastrukturo, saj ima do začetka mundiala le še devet mesecev časa. Časnik je še poročal, da je Mok pripravo infrastrukture označil z rdečo: da precej zaostaja za načrti. Veliko predvidenih del za igre se še sploh ni začelo, razlog naj bi bil v pomanjkanju strateških dokumentov.

V revizijskem poročil TCU so še zapisali, da je ena glavnih skrbi organizacije iger zapuščina olimpijskih prizorišč oziroma njihova raba po koncu iger. S tem se sooča večina organizatorjev OI; prizorišča iger 2004 v Atenah propadajo, medtem ko so davkoplačevalci olimpijski stadion za igre 1976 v Montrealu odplačevali še desetletja po koncu iger.