Po spektakularni predstavitvi domačega moštva v slogu košarkarske lige NBA (tema v dvorani, dimne zavese, bučna glasba...) in njegovem vodstvu z 2:0 so Velenjčani dosegli tri zadetke zapored, a vodstvo s 3:2 je bilo njihovo prvo in sočasno zadnje na tekmi. Hamburg, ki je po slabšem začetku v nemški ligi (poraza proti Bergischerju in Kielu) nanizal tri zmage (Wetzlar, Melsungen, Gummersbach), a je še vedno šele deveti na lestvici, si je sredi prvega polčasa prvič priigral štiri gole naskoka (12:8) in trener Ivan Vajdl je moral vzeti minuto odmora.

V obrambi, ki naj bi bila zaščitni znak moštva iz Šaleške doline, je kapljalo in curljalo, vratar Emir Taletovič pa je moral že v dobrih petnajstih minutah iz svoje mreže pobrati kar dvanajst žog. Temu je sledil še osemminutni strelski post Gorenja, med katerim so Nemci naredili delni izid 5:0 za vodstvo s 17:9. In ko je Stefan Schröder dosegel svoj peti zadetek (brez zgrešenega strela), je imel Hamburg dve minuti pred odmorom prvič prednost desetih golov (20:10).

Razlika v korist skoraj sedemkrat bogatejših Nemcev (Hamburgov proračun za to sezono je 8,5 milijona, Gorenja pa 1,3 milijona evrov) se je v prvih desetih minutah drugega polčasa ves čas gibala od sedmih do devetih zadetkov. Sredi drugega dela igre so gostitelji malce stopili s plina, gostje pa dali v prestavo višje in se v 46. minuti prvič približali na pet golov zaostanka (26:31). Čeprav so bili Velenjčani v napadu kar učinkoviti, je še naprej škripalo v obrambi, ki je že do 50. minute prejela 34 zadetkov.

V končnici so se najprej izkazali slovenski prvaki. V 56. minuti je Klemen Cehte z igralcem manj zmanjšal le na štiri zadetke minusa (31:35), v naslednji minuti pa je podal za cepelin, po katerem je kapetan Niko Medved znova poskrbel za enak zaostanek (32:36). Ko je že kazalo, da bodo Slovenci pristaniško mesto na severu Nemčije zapustili z znosnim porazom (do takrat so drugi polčas dobivali z 19:15), so v zadnjih treh minutah povsem popustili. Hamburg je dosegel delni izid 5:0, na koncu zmagal z 41:32 in prekinil niz neuspehov proti slovenskim klubom v domači dvorani: februarja lani je Cimos v skupinskem delu lige prvakov tam remiziral (27:27, Uroš Rapotec je deset sekund pred koncem zgrešil protinapad za zmagoviti zadetek), marca letos pa so Celjani na povratni tekmi osmine finala (po porazu v Zlatorogu z 29:38) slavili z 31:28.

»V prvem polčasu smo večino stvari počeli drugače, kot smo se dogovorili in želeli. Naredili smo veliko tehničnih napak, predvsem pri podajah na krožnega napadalca. Hamburg je kaznoval naše napake in si že pred odmorom priigral veliko prednost,« je prvi polčas ocenil trener Ivan Vajdl. V drugem je bila igra precej boljša: »Menjavali smo obrambe: z globoko 3-3 nam nasprotnikov ni uspelo presenetiti, s 5-1 pa smo se približali na minus štiri. Takrat je Hamburg dodal plin, v igro se je vrnil Domagoj Duvnjak, za nameček pa smo zadnje minute odigrali zelo slabo.«

Na prvi tekmi v skupini D je Drott doma izgubil proti Flensburgu s 27:37 (13:19). V skupini A, v kateri igrajo Celjani, je Zagreb v Ukrajini ostal praznih rok proti Zaporožju s 30:31 (15:18).