Tržnico Okusi Kamnika bodo slovesno odprli jutri ob 11. uri, kamniške domače pridelke in izdelke pa bo mogoče na osrednjem kamniškem trgu, kot poslej tudi vse druge zadnje sobote v mesecu, kupovati med 8. in 13. uro. Jutri bodo domači ponudniki napolnili pet stojnic z zeleno oznako Eko in deset stojnic z rjavo oznako Podeželje. Na prvih bodo prodajali pridelovalci s certifikatom, na drugih ostali lokalni pridelovalci. Ena stojnica bo tokrat izjemoma namenjena tudi ekosocialni kmetiji iz Šalovcev, ki bo povezavo socialnega podjetništva s kmetijstvom predstavila tudi na popoldanskem razvojnem forumu; na eni pa se bodo tokrat lahko obiskovalci posladkali še z dobrotami Okusov Kamnika, ki jih bodo pripravili lokalni gostinci.

Poživili bi utrip mesta

Stojnice se bodo, poleg domače zelenjave in sadja, šibile tudi pod težo dobrot, kot so domači siri, skute, namazi in marmelade, mesni izdelki, pekovska peciva, piškoti, potice ter kruh in številne druge domače dobrote, našteva Urška Kolar, direktorica Zavoda za turizem in šport, kjer želijo z lokalno domačo tržnico poživiti utrip mesta in ponuditi lokalnim pridelovalcem dodatno možnost za predstavitev in prodajo, kar naj bi posledično povečalo tudi lokalno samooskrbo. »Živilska tržnica Okusi Kamnika – Eko in Podeželje je namenjena promociji lokalno pridelanih izdelkov in živil na Kamniškem. V občini imamo številne pridelovalce hrane z ekološkimi in domačimi izdelki, mnoge izmed njih iz naročja kamniških planin, ki so po okusu in kakovosti edinstveni in neprecenljivi,« pravi Kolarjeva.

Lokalni samooskrbi je namenjen tudi popoldanski razvojni forum S socialnim podjetništvom do samooskrbe, s katerim bodo v dvorani nad kavarno Veronika opoldne nadgradili zastavljen projekt. Forum poleg občine Kamnik in Zavoda za turizem in šport ter Slovenskega foruma socialnega podjetništva soorganizira in sofinancira tudi pisarna evropskega poslanca Iva Vajgla v Sloveniji. Tudi na forumu bodo predstavitev projekta Okusi Kamnika začinili z degustacijo jedi, nadaljevali pa s primeri dobrih praks in vodenim ogledom po Kamniku.

Za sosede (še) ni prostora

»Forum bo osvetlil možnosti medsebojnega sodelovanja v kooperativah, ponudil priložnosti za nove zaposlitve, poudarek pa bo na skrajšanju prehranske verige od lokalnih pridelovalcev zdrave hrane do lokalnih potrošnikov ter na prikazu razvojne možnosti in priložnosti za zaposlovanje v lokalnem turizmu in podjetništvu,« poudarja Vajglova asistentka in Kamničanka Nina Stankovič, ki je koordinatorka projekta. Dodaja, da je zanimanje lokalnih pridelovalcev izjemno in jih bo že oktobrsko zadnjo soboto zagotovo še več. Vse, ki jih zanima, kako bi lahko sodelovali, morda tudi z vrtninami ali doma vloženimi kumaricami, denimo, usmerja k občinski svetovalki za kmetijstvo. Posameznike iz drugih okolij in celo sosednjih občin pa za zdaj zavrača, saj je tržnica resnično namenjena le lokalnim pridelkom. »Morda bomo pozimi naredili kakšno izjemo in dovolili denimo predstavitev moke iz mlina v Radovljici,« pove in doda, če seveda pozimi ne bo dovolj domačih ponudnikov.

Kot še pravi Stankovičeva, se v prodajno oziroma cenovno politiko ponudnikov ne bodo mešali. Prav tako ne bodo izvajali nadzora nad izvorom izdelkov, saj jih preprodaja ne skrbi. »Kamnik je majhno mesto in se v njem po svoje vsi poznajo. Že kupci bodo vedeli, še bolj pa bodo vedeli, kaj se prodaja na sosednji stojnici in kdo je to pridelal, ponudniki ob drugih stojnicah,« je prepričana Nina Stankovič. Svoj del bo zagotovo prispeval tudi predstavnik podeželskih društev Valentin Zabavnik, ki bo vez med ponudniki na terenu.