"Zdelo se nam je, da je mesto izvolilo Andreja Fištravca in ne vrste ljudi, ki so očitno dobili mandat, ne da bi jim mesto kdajkoli ta mandat dalo. Pri tem prednjači nekaj ljudi, ki so očitno na skrivnostnih svetovalnih pogodbah in ki uživajo polno zaupanje župana, da v njegovem imenu urejajo stvari v mestu," je na današnji novinarski konferenci povedal državnozborski poslanec SD Matevž Frangež, ki se je na marčevskih županskih volitvah v Mariboru uvrstil na drugo mesto.

SD bo na ponedeljkovi seji mestnega sveta zahtevala razkritje vseh svetovalnih pogodb, ki jih je Mestna občina Maribor sklenila od nastopa župana Fištravca, tudi v javnih podjetjih. "Medtem ko se je mesto krčevito trudilo, da izide iz krempljev Dupleka, se zdi, da nas je v vmesnem času požrl Miklavž," je dodal Frangež.

Poleg pomanjkanja transparentnosti županu očitajo tudi nameščanje nekompetentnih ljudi na pomembne položaje, kar naj bi se odražalo tudi v pripravljenem osnutku rebalansa občinskega proračuna za letošnje leto. Po besedah vodje svetniške skupine SD Metoda Dolinška v zgodovini Mestne občine Maribor ni bilo še nikoli toliko sredstev namenjenih tekoči porabi mestne uprave, prav tako ni bila nikoli še tako nizka stopnja realizacije investicijskega dela proračuna.

Po ocenah SD se v Mariboru premalo vlaga v javno infrastrukturo, zato se po Dolinškovem mnenju ne more v nedogled ohranjati zamrznitve cen komunalnih storitev v občini. Razočarani so tudi nad delom nadzornega odbora občine, katerega poročilo se bo obravnavalo na ponedeljkovi seji. Sklicevanje nadzornega odbora in njegovega predsednika na nemoč je neumestno, saj gre za organ, ki je dolžan nadzirati porabo javnega denarja, je izpostavil mestni svetnik SD Miroslav Blažič.

Štirje mestni svetniki SD so bili edini, ki so na marčevskih volitvah dobili nadomestni mandat. Večina ostalih svetniških skupin je zadržala svoje položaje, ki jih je zasedala še v mandatu prejšnjega župana Franca Kanglerja, ne da bi se po vstajniškem vrenju v mestu znova preizkusila na volitvah.