Ekipa Oracla s skiperjem Jimmyjem Spithillom na čelu je ubranila lovoriko v že 34. izdaji najstarejšega nepretrganega športnega tekmovanja, za kar je morala čakati kar tri leta. Zadnja regata za pokal Amerike je bila namreč izpeljana leta 2010. Ameriška posadka, lastnik dragocenega futurističnega katamarana je ameriški milijarder Larry Ellison, je v zadnjem plovu za 44 sekund ugnala kivije ter osvojila jadralski sveti gral.

Zmaga po zaostanku z 1:8

Ekipa Oracla je uprizorila neverjetno vrnitev. Zaradi odločitve mednarodne žirije je regato začela z odvzemom dveh točk in precejšnjim zaostankom, Novozelandci pa so v tekmovanju na devet zmag že vodili za 8:1, ko je ameriška posadka, tudi po zaslugi menjave taktike (to vlogo je pri veličastnem preobratu opravljal britanski zlati olimpijec Ben Ainslie), uprizorila neverjetno vrnitev na meji mogočega ter dobila naslednjih osem plovov in se v vodah pred San Franciscom veselila veličastne zmage. Šele tretjič v zgodovini tekmovanja je zmagovalca odločila zadnja regata, pred tem se je ta jadralski obračun na podoben način končal v letih 1920 in 1983.

"Fantje so pokazali izjemno veliko želje in volje. Ne bi si mogel želeti boljšega tekmovanja. To, da smo se vrnili po visokem zaostanku, je plod res fantastičnega ekipnega truda," je po zmagi povedal Spithill, sicer Avstralec (v posadki Oracla je bil zgolj en Američan).

Razumljivo so bili zelo razočarani v taboru novozelandske ekipe. "Ta razplet nas res zelo žalosti. Danes smo dali vse od sebe, a smo pač na nasprotni strani imeli Oracle, ki je jadral res dobro. Zaslužil si je zmago," je povedal taktik poraženega katamarana Ray Davies.

Ekipi sta jadrali z visokotehnološkima, 22 metrov dolgima katamaranoma. Po zalivu pred San Franciscom sta v zadnji regati pred več tisoč navijači redno jadrali s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro. Na koncu so bili bolj zadovoljni pristaši domače ekipe, ki bo tudi določila, kje bo potekal naslednji pokal Amerike in s kakšnimi plovili. Letos je tekmovanje sicer poželo številne kritike, saj so zahtevana plovila stala po sto milijonov dolarjev. To je zelo zmanjšalo število izzivalcev, bili so zgolj trije.