Vladavina slabih odnosov

A med njo in zaposlenimi so že od samega začetka vladali zelo slabi in napeti odnosi, komunikacija pa je povsem zastala, zato so zaposleni soglasno zahtevali njeno razrešitev. Opozarjali so tudi, da nad njimi izvaja mobing, sodu pa je izbil dno dogodek konec julija, ko bi v Laškem konec tedna skoraj ostali brez dežurnega zdravnika. Ker bi to lahko zelo resno ogrozilo zdravje in življenje ljudi, so direktorici očitali nezakonito in škodljivo ravnanje na škodo pacientov. Na srečo so zaposleni zaplet takrat rešili tako, da so si dežurstvo redno zaposleni zdravniki razdelili med seboj in jih je več dežuralo po nekaj ur, saj je direktorica tik pred zdajci odpovedala pogodbo za dežuranje zunanjemu zdravniku, ki se z novo pogodbo, ki mu jo je direktorica vročila, ni strinjal in je tudi ni podpisal.

Direktorica je sicer za časopis Dnevnik vse očitke na svoj račun zavrnila, češ da so vse obtožbe proti njej čista znanstvena fantastika in da je nekomu očitno stopila na žulj. Pri tem je omenila, da je odkrila vrsto nepravilnosti, ki naj bi jih v poslovanju zagrešilo prejšnje vodstvo ZD, in nanje tudi opozorila. Dejala je še, da so člani sveta menili, da je brskala in odkrila preveč, zato naj bi ji celo že ob prvi odkriti nepravilnosti, na katero naj bi jih opozorila, zagrozili. A so se na to njeno trditev na eni zadnjih sej člani sveta ostro odzvali in zapisali, da Bugarinova članov sveta, niti njihove predsednice Jelke Markovič Grahek, nikoli ni seznanila z nikakršnimi ugotovljenimi nepravilnostmi, prav tako ji tudi nihče od članov sveta ni nikoli in z ničemer grozil.

Sicer pa naj bi se člani sveta zavoda ZD Laško po naših neuradnih informacijah sestali že danes in imenovali vršilko dolžnosti direktorice. To naj bi postala Ingrid Kos Sotošek, sicer direktorica ZD Radeče, ki ima z vodenjem takšnega zavoda dovolj izkušenj, že zdaj pa je v Laško prihajala kot dežurna zdravnica, zato kolektiv tudi dobro pozna.

Po protestu svetnikov seje niso zaprli za javnost

So pa nameravali v Laškem občinsko sejo v delu, ko so razpravljali o razrešnici Bugarinove in pozneje tudi imenovanju direktorice centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, imenovanega Stik, zapreti za javnost, kar so opravičevali z dejstvom, da gre za varovanje osebnih podatkov. A je ta poteza zmotila tudi nekatere svetnike, ki so temu nasprotovali in nato tudi izglasovali, da bo seja ostala javna. Kot se je pozneje izkazalo, svetniki v razpravi niso razkrivali nobenih občutljivih osebnih podatkov, so pa razpravljali tudi o slabem finančnem poslovanju tega javnega zavoda, ki ga je morda Bugarinova poskušala normalizirati. A se to zaradi nevzdržnih in povsem porušenih medsebojnih odnosov ni dalo.

Člani sveta ZD so se za pravno pomoč obrnili tudi na pravnika Ivana Marovta, ki je svetnikom v imenu Skupnosti zdravstvenih domov (SZD) pojasnil, da je šlo v tem primeru za spor širokih razsežnosti in je bilo zato povsem logično, da so se člani sveta za pomoč obrnili tudi na SZD. »In sicer zato, da pomagamo pri logistiki in pravilnosti izpeljave postopka, da je vse po črki zakona. Lahko vam zagotovim, da je bil postopek do tu izveden zakonito. Seveda pa ima razrešena direktorica možnost, da v roku 15 dni po razrešitvi vloži tožbo na delovno sodišče, ki bo nato presojalo o zakonitosti postopka, pa tudi o vsebinskih očitkih, ki ji jih očitajo člani sveta zavoda in zaposleni, kar pa je povsem v rokah sodišča,« je pojasnil Marovt. Bugarinova je že pred mesecem dni odločno napovedala, da bo tožbo nedvomno vložila.