Brez težav ni šlo, saj zaradi drugih delovnih obveznosti ni bila v reprezentanci ves čas poletnih priprav. »Komunicirati smo morali na daljavo. To je vedno problem. Ko pride do poškodbe ali bolezni, je ključno, da je zdravnik ob igralcu. Telesni pregled vedno poda največ informacij, zato je bilo potrebne veliko koordinacije v času priprav,« je povedala Topoletova.

Če je bilo tokrat pri odbojkarjih bistveno manj poškodb kot v preteklosti, pa se je povečalo število viroz. »Ravno ko sem manjkala, tik pred tekmovalnim obdobjem, je obolelo največ igralcev, zato sem pomagala na daljavo z nasveti ali pa uredila kakšen zdravniški pregled. V takšnih primerih je pomembno, da se vzdržuje hidracija, da ne izostane prehrana in da se telesna aktivnost vzpostavi takoj, ko je to varno za igralca,« je dejala.

Igralcem lahko izdaja tudi recepte za zdravila, ki pa jih je treba poravnati samoplačniško. »V takšnih primerih, kot je reprezentanca, zdravil ne morem pripisati zdravstvenemu zavarovanju, saj so takšna pravila. Nekaj najpogostejših zdravil imamo sicer vedno s seboj,« je razložila.

Do poškodb, ki zahtevajo hitro in vrhunsko zdravljenje, marsikdaj pride tudi med tekmami v tujini. »Na največjih tekmovanjih je vedno organizirana medicinska asistenca. Lahko jo uporabimo, če potrebujemo diagnostiko ali dodatno opremo, ki je nimamo s seboj. Hkrati se lahko obrnemo tudi na lokalne zdravnike in zdravstvene ustanove,« je sklenila pogovor Topoletova, nato pa odšla preverit, ali kdo od slovenskih odbojkarjev po treningu potrebuje njeno pomoč ali nasvet. vra