V sklopu torkovega posveta o vlogi države pri internetu je sedem organizacij s področja interneta in elektronskih komunikacij podpisalo dokument o ustanovitvi Slovenskega internetnega foruma. Ta bo po besedah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je tudi pobudnik ustanovitve, namenjen politični razpravi o zadevah s področja interneta kot nacionalna iniciativa Svetovnega foruma o upravljanju interneta (IGF).

Vendar pa, kot opozarjajo v pobudi Wlan Slovenija, ustanovitev foruma v uradnem vabilu na spletni strani ministrstva ni bila omenjena. "Na naše presenečenje se je na pogled manjši posvet, brez kakršnekoli omembe v vabilu, sprevrgel v ustanovitev Slovenskega Internetnega foruma, ki bi naj po novem služil kot podpora državi pri odločitvah povezanih z Internetom," so zapisali.

Ob tem se sprašujejo, zakaj druge organizacije razen sedmih niso dobile vabil k sodelovanju, ter kakšen postopek izbire ustanoviteljev ali sodelujočih je bil uporabljen. "Prav tako ni jasno, kakšna pooblastila ima forum in pravice in dolžnosti ima država do tega foruma," še sprašujejo v pobudi, katere člani si prizadevajo za postavitev odprtega brezžičnega omrežja v Sloveniji.

Med ustanovitelje foruma poleg ministrstva sicer sodijo še Inštitut za elektronsko participacijo, Svet za elektronske komunikacije, Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek), Gospodarska zbornica Slovenije, Internet Society - Slovenia in Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).