Raziskave so pokazale, da nekatera črnila za tetoviranje, ki jih uporabljajo v Veliki Britaniji, vsebujejo znane karcinogene snovi, zato si znanstveniki želijo, da bi bilo več nadzora nad tem, katero črnilo se uporablja. Organizacija za angleško javno zdravstvo trdi, da nekatera črnila vsebujejo sestavine kot so kobalt in živo srebro. Zato želijo, da bi glede uporabe črnila uvedli podobne regulacije, kot so jih glede kajenja in sončenja.

Približno 20 odstotkov odraslih Britancev ima tetovažo

Desmond Tobin, vodja centra za kožne znanosti na univerzi Bradford je za The Sunday Times povedal, da so bili šokirani, ko so ugotovili, da glede črnil ni nikakršnih regulativ. Dodal je: »Na tem področju je sicer potrebno narediti še več raziskav, vendar pa ni nobenega dvoma o tem, da so te snovi lahko škodljive.« Približno 20 odstotkov odraslih Britancev ima tetovažo in prejšnji mesec je organizacija za javno zdravstvo izdala smernice glede tetoviranja. V tem zborniku je zapisano: »Nekatera črnila se prodajajo z zelo malo ali skoraj nič dodatnimi informacijami o samem izdelku in njihova sestava lahko ostane skoraj neznana.« V poročilu tudi piše, da so ugotovili, da naj bi nekatera rdeča barvila vsebovala živo srebro, nekatera zelena in modra pa kobalt.

Karcinogene snovi v kar 13 od 21 tetovažnih črnil

Raziskava, ki jo je vodil Jorgen Serup iz kopenhagenske univerzitetne bolnišnice, sicer profesor dermatologije, je ugotovila, da so karcinogene kemikalije v kar 13 od 21 tetovažnih črnil, ki jih običajno uporabljajo v Evropi. Za The Sunday Times je Serup povedal: »Milijonom Evropejcev so tetovaže naredili s kemičnimi substancami, katerih izvor je neznan.« Profesor Serup želi, da bi ljudem dali informacije v pisni obliki, o tem, kakšna so tveganja pri tetoviranju, in da bi o tem naredili še več raziskav.