Konkurenca na poletnih tekmah res ni tako ostra kot pozimi. Reprezentance, zlasti Avstrijci, Poljaki in Nemci, zelo taktizirajo s kombinacijo treningov in tekmovanj, vendar odsotnost nekaterih zvezdnikov minule zime ne zmanjšuje slovenskih dosežkov. Tudi slovensko udarno jedro iz lanske zime – Prevc, Kranjec, Hvala in Tepeš – je več treniralo kot tekmovalo, ker je Janus po prvih štirih tekmah ocenil, da jim, ker zaradi gradbišča niso mogli trenirati v Planici, manjka vadbe na velikih skakalnicah. A kdor žanje uspehe že na tekmah poleti, ima precej več možnosti, da bo uspešen tudi pozimi.

Glede na to, da Jernej Damjan v lanski sezoni ni osvojil niti točke na tekmah za svetovni pokal in ga je večina že odpisala, je 30-letni Ljubljančan senzacija poletne sezone. Mimo vseh pričakovanj vodi v skupnem seštevku velike nagrade, potem ko je sezono začel v reprezentanci B in na tekmah celinskega pokala. Z dvema drugima mestoma na tekmah druge lige v Kuopiu je izzval selektorja, da mu je sredi avgusta ponudil priložnost v prvi skakalni ligi, kjer je takoj prevzel vlogo vlečnega konja z zmago in tremi drugimi mesti.

Damjan končno skače v skladu s svojim izjemnim talentom, ki ga v dosedanji karieri ni nikoli povsem materializiral. Po lanski neuspešni zimi je očitno razčistil marsikaj sam pri sebi. Odločil se je za spremembo načina dela, klub Ilirija pa zamenjal za Ihan, kjer se je zelo dobro ujel s trenerjem Simonom Podreberškom. Zdaj je pred izzivom, da postane prvi Slovenec s skupno zmago v poletni veliki nagradi.