Gospod Dervišević, v reprezentanci niste več, a ponovno smo vas srečali. Kaj počnete na Danskem?

Sem član medicinske komisije pri Evropski odbojkarski zvezi, ki me je določila za vodjo zdravstvene službe na evropskem prvenstvu. Da delo ni pretežko, mi pomagajo lokalni zdravniki iz Danske in Poljske, ki so v moji ekipi v času prvenstva.

Kako ste prišli do tega položaja?

V osnovi sem šef katedre za medicino športa na Fakulteti za šport v Ljubljani, zdaj pa delam tudi kot direktor klinike za fizikalno medicino in rehabilitacijo v Katarju. Pred dvema letoma smo na Bledu organizirali kongres o medicini v odbojki, kjer so me opazili in povabili v medicinsko komisijo Evropske odbojkarske zveze. Verjetno bom zdaj prišel tudi v komisijo pri Svetovni odbojkarski zvezi.

Je to vaše prvo tekmovanje v novi vlogi?

Glavni zdravnik sem že bil na zaključnem turnirju lige prvakov. Zdaj sem še na evropskem prvenstvu, kar je velika čast zame in slovensko odbojko. Enako ponosen sem tudi na dejstvo, da sem edini slovenski zdravnik v vodstvenih strukturah izmed vseh moštvenih športov.

Morate na Danskem obiskati vsa prizorišča?

Hodim od prizorišča do prizorišča in opravljam nadzor nad izvedbo dopinških kontrol. Prav nič mi ni bilo težko priti v Herning, saj sem ponovno videl slovensko reprezentanco. Prvi dan sem bil v Odensuju, zdaj pa bom šel še v Aarhus in Koebenhavn.

Slovenska reprezentanca je sicer že izpadla.

S temi fanti sem bil skupaj sedem let. Malo sem žalosten, saj je trenutna ekipa bolj zrela kot v preteklosti, toda nasprotniki so bili boljši.

Je uspešno vsaj vaše delo?

Za zdaj gre vse po načrtih. Vsi igralci in trenerji so zelo korektni. Pričakujemo, da na prvenstvu ne bomo našli nobenega dopinškega kršitelja. Enako velja za sodnike, ki zdaj ne pijejo več alkohola, kot je bilo v navadi še pred petimi ali desetimi leti. Veliko delamo tudi za preventivo pred poškodbami. Zato smo podaljšali čas uradnega ogrevanja na štirideset minut, da bi bili igralci na tekmo čim bolje pripravljeni.

Morajo sodniki test alkoholiziranosti opraviti pred vsako tekmo?

Seveda. Na test morajo priti 45 minut pred tekmo. Opraviti ga morajo vsi, glavni sodnik, drugi sodnik in tudi vsi linijski sodniki. Če bi bil kdo od sodnikov pozitiven, potem ne bi smel soditi. V prvem delu prvenstva so bili še vsi na ničli. So pa sodniki zdaj bistveno bolj disciplinirani, kot so bili pred leti, in dobro sodelujemo.

In v preteklosti? Ste že ujeli kakšnega pijanega sodnika?

Nekaj že. Predvsem pri odbojki na mivki, kjer sem že moral izključiti nekaj pijanih sodnikov. Imajo pa sodniki pred vsakim tekmovanjem zdravstveni pregled, po katerem izločimo vse, ki imajo hipertenzijo, težave s težo…

Do sodnikov ste precej strogi.

Res je. Med prvenstvom bivam skupaj z njimi v hotelu. Zelo previdni so, zato ne popijejo niti piva. Upajo si piti zgolj kokakolo in mineralno vodo.

Kako pa je z dopinškimi testi pri igralcih?

Dopinških testov smo naredili približno petnajst v vsaki skupini, ampak v polfinalu in finalu v Koebenhavnu jih bomo opravili še precej več. Če pade na testu en igralec, je izključen samo on, če sta pozitivna dva igralca, pa izključimo celotno reprezentanco.

Koliko testov ste opravili na tekmi Slovenija – Finska, ko ste bili v Herningu?

Na tej tekmi smo testirali samo po enega igralca iz vsake ekipe, kar je dovolj velik vzorec za to fazo tekmovanja.

S katerimi športniki pa ste že sodelovali poleg odbojkarjev?

Deloval sem v vaterpolu, v nogometnih klubih in z gimnastičnimi telovadci, a najraje imam odbojkarje, s katerimi sem bil skupaj že pri mladincih. Štirje so zdaj tudi moji študentje na fakulteti za šport. To so Andrej Flajs, Tine Urnuat, Matevž Kamnik in Mtija Gasparini.

Jim kaj pogledate skozi prste?

Ne, ne… So najboljši študentje.