Med dogodki minulega tedna je odmevala skupščina Aerodroma Ljubljana, na kateri so zavrnili 57 milijonov evrov vredno naložbo v nov potniški terminal in tako upravi dali mandat za obnovo starega. Vlagatelji so to odločitev pozdravili, saj se je tečaj delnic Aerodroma od minulega tedna zvišal za 4,5 odstotka, na 23 evrov.

Na prvih straneh časopisov so se znašle tudi delnice Mercatorja, saj preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo, ali so v bančni skupini Unicredit z delnicami Mercatorja trgovali s pomočjo notranjih informacij. V preiskavi sta za zdaj osumljeni dve osebi: poleg aktualnega predsednika uprave NLB Janka Medje, ki je bil do lani član uprave Unicredita, tudi sama banka, ki naj bi trgovala z delnicami Mercatorja prav v času, ko je imela eno ključnih vlog pri prodaji njegovega večinskega deleža Agrokorju.

Prav tako se zapleta pri zgodbi o prevzemu Heliosa. Pred skrbnim pregledom podjetja s strani avstrijskega Ring Holding Internacionala je ta v nezavezujoči ponudbi omenjal ceno 600 evrov za delnico. Po odkritju nepremičninskega posla v Beogradu, v katerem je Helios staro proizvodno lokacijo Duge spremenil v elitno zemljišče za stanovanjsko-poslovno gradnjo in jo nameraval za ustrezen zaslužek prodati, pa se je cena na borzi občutno znižala. Zadnji posli na Ljubljanski borzi so se sklepali okoli 460 evrov za delnico, saj naj bi tudi Ring ocenjeval, da je posel, v katerega je vpletena Heliosova hčerinska družba Belinka Belles s posojilom Agenciji za strateške študije nekdanjega notranjega ministra Boruta Šukljeta v višini 22 milijonov evrov, poslovno zelo tvegan. Analitiki dodatno ocenjujejo, da lahko v primeru propadle investicije delničarjem Heliosa omenjeni posel odpihne kar 80 evrov na delnico, del tega popravka pa je že vključen v trenutne tečaje na borzi. V ponedeljek so se na novico odzvali tudi v Heliosu, v katerem pravijo, da bodo vse terjatve poplačane z zaključkom celotne poslovne operacije, to je najpozneje s prodajo nepremičnine. Delničarji imajo tako precej razlogov za skrb skupaj z dejstvom, da je ponudba veljavna le še do konca septembra.