Čiliću so prejšnji teden izrekli devetmesečno prepoved nastopanja zaradi pozitivnega dopinškega testa, s katerim so ugotovili prisotnost prepovedanega niketamida. Štiriindvajsetletni Hrvat, sicer 10. nosilec takrat v Wimbledonu, je pred turnirjem na sveti travi izgubil finale turnirja v Queensu, v Wimbledonu pa se je poslovil 26. junija pred dvobojem s Francozom Kennyjem de Schepperjem.

Takrat je sprejel začasen suspenz zaradi dopinškega testa, a kot razlog za slovo od Wimbledona navedel poškodbo kolena, tako kot še nekaj drugih igralcev. Pojavile so se špekulacije, da je bila za nenavadno veliko število odpovedi in predaj zaradi poškodb kriva trda wimbledonska podlaga.

"Čilić je igral in dobil dvoboj prvega kroga v Wimbledonu 24. junija. Odtlej ni več igral. 26. junija so njegovi odvetniki v Bruslju v njegovem imenu odgovorili, da je prostovoljno sprejel začasni suspenz do dokončne odločitve in se odpovedal testu vzorca B, kljub temu, da je imel pravico do njega. Odpovedal je nadaljnje nastope v Wimbledonu, kot razlog pa navedel poškodbo kolena, da bi se izognil sovražni publiciteti," so v poročilu zapisali pri protidopinškem oddelku ITF.

Čilić je prepovedano sredstvo zaužil z glukoznimi tabletami, kupljenimi v Monte Carlu. Protidopinškemu oddelku so pojasnili, da je bil zraven priložen letak, ki je opozarjal na možnost pozitivnega dopinškega testa, a je Čilić pojasnil, da ni razumel francoskega jezika.

Kljub temu so pri ITF menili, da bi Čilić lahko prej preveril tablete, hkrati pa sprejeli njegovo pojasnilo, da sredstva ni vzel zavedno in da s tem ni želel izboljšati svojih predstav na igrišču.

"Produkt je imel na vrhu besedo Coramine. Igralec pozna spletne strani, kot sta Google in Wikipedia. Vzelo bi mu le nekaj minut, da bi vtipkal besedo Coramine in izvedel, v kakšni nevarnosti je," so še zapisali pri ITF.

Čilić, ki se bo na devetmesečno prepoved nastopanja pritožil na Mednarodno arbitražno športno sodišče v Lozani, je še dejal, da je bil takrat pod hudim stresom zaradi slabih odnosov med trenerjem Bobom Brettom in starši, česar pa pri protidopinškem oddelku niso "kupili".