Lani je v nizozemskem Valkenburgu še v mladinski konkurenci prav v tej disciplini, ki pomeni uro resnice, osvojil srebro, v slogu Philippa Gilberta pa na cestni dirki oblekel še mavrično majico svetovnega prvaka. Up, za katerega so se potegovale številne elitne ekipe; podpisal je za Cannondale, k Saganu in Korenu pa bo prestopil le po letu kaljenja med mlajšimi člani že v prihodnji sezoni. 43 kilometrov dolg kronometer med Pistoio in Firencami, raven kot biljardna miza, popolno nasprotje lanski valovito-zaviti na Nizozemskem, je bil, kot se zdi, še en delček zgodbe o uročenem letu, ki pregovorno doleti nosilce mavrične majice. V zadnjem letu je mladega šampiona iz Podblice, ki stremi k popolnosti, za svoja leta pa deluje izjemno zrel, izkušen, preudaren in je tudi zlati maturant, doletelo neverjetno veliko čudnih zgodb in nezgod. In še ena v vrsti ga očitno ni potrla.

»Hu, težko je podati pametno izjavo glede njegovega nastopa,« je bil pred zahtevno nalogo selektor Martin Hvastija, ki v Firencah drži vajeti v rokah, v osmih letih pa take negativne amplitude dosežka le še ni doživel. In to od kolesarja, ki mu vsi obetajo sijajno kariero velikega profesionalca, specialista za etapne dirke, kjer je kronometer pomembna prvina. »Upam, da njegov dosežek ni realen kazalnik. Bojim pa se, da nisem daleč. Matej je bil minuli teden bolan, zelo bolan, a tega ne želi povedati. Res pa je tudi, da trasa kronometra ni bila zanj in malo njegovih vrstnikov je vozilo. Njegova dobra plat je, da kot pameten fant razmišlja pozitivno,« je navrgel in spomnil na dni na zadnji pripravljalni etapni dirki Tour de L'Avenir v Franciji, največji etapni dirki za to kategorijo, ko je imel mladi kolesar Save prav tako zaradi smole z okvaro kolesa črn dan in je izgubil vse možnosti v skupni razvrstitvi, potem pa nadaljeval sijajno in bil dvakrat drugi v težkih gorskih etapah. Bil bi zelo blizu skupni zmagi.

Mohoričev dosežek (njegov klubski kolega Mark Džamastagič je bil dve mesti nižje) ima le eno pozitivno plat. V petek bo na zahtevni hriboviti cestni dirki skupaj z aktualnim državnim prvakom Lukom Pibernikom, ki ima tudi že dogovorjeno mesto v elitni ekipi Lampre, prav zato manj na očeh konkurence in lahko po tej plati potegne asa iz rokava. In še nekaj: po tem, kar se je zgodilo Mohoriču, zdaj ni več tako čudno, da je nastop na posamični vožnji na čas že po koncu ekipne vožnje na čas odpovedal Jani Brajkovič in bo po današnjem nastopu članic z Alenko Novak in državno prvakinjo Saro Frece v sredo na kronometru elitne konkurence na startu le Kristijan Koren. Hvastija je le pritrdil: »Brajkovič je zelo zgodaj videl, koliko je ura. Trasa je za izjemno močne, ki lahko konstantno ohranjajo hitrost 55 kilometrov na uro in več. Med mlajšimi člani se je to le potrdilo.«