Na zdravje. Kakšni so občutki po koncu sezone?

Sezono lahko s stališča osebnih ciljev razglasim za neuspešno. Napovedoval sem kolajno na svetovnem prvenstvu, domov sem se vrnil brez nje. Po drugi strani pa sem vesel, da sem se znašel v drugačnem položaju. V novem, iz katerega lahko gradim naprej. Imam lepo izhodišče. V naslednjih treh sezonah si sledijo evropsko prvenstvo, svetovno in olimpijske igre. Motivov ne bo zmanjkalo. Treba bo garati.

Do kakšnih sklepov ste prišli, ko ste analizirali sezono?

Najpomembnejše je, da nimamo nobenega razloga za preplah. Da v Moskvi nisem dosegal daljših metov, je bila glavni razlog poškodba gležnja, ki mi je onemogočila nekaj tednov treninga v pomembnem junijskem obdobju. Po njej sem bil nestabilen, nisem mogel uresničiti ciljev na mednarodnih tekmah. Kljub temu sem se zbral in bil v finalu svetovnega prvenstva dobro pripravljen. A sem tekmoval slabo. Z le malenkostno boljšim tehničnim metom bi lahko vrgel tistih nekaj centimetrov več, kolikor mi je manjkalo do kolajne. Primož Četrtič, ki me je med sezono spremljal na vsakem koraku, je svojo nalogo opravil odlično. Kar sva se dogovorila, je izpolnil. Moja največja napaka je bila, da Primožu nisem dal direktive, s katero bi me lahko v moskovskem finalu rešil. Višina krogle kladiva je bila namreč pred izmetom prenizko in posledično sem delal tehnično napako.

Vsakoletno vprašanje po koncu sezone. Je mogoče, da bi najeli strokovnjaka za kakšno tekmo, dve, vsekakor pa za nastop na velikem tekmovanju?

Težko, da bi lahko najel strokovnjaka, ki bi mi znal na največji tekmi svetovati, kaj delam narobe. Trener te mora spremljati in te poznati. Edini, ki me pozna in natančno ve, kaj se z menoj dogaja, je Vladimir Kevo. Z njim sva zgodbo končala. Po drugi strani sem se v tej sezoni naučil, na kaj moram biti vnaprej pazljiv, da se napake ne bodo ponavljale.

Prihodnjo sezono bo vrhunec evropsko prvenstvo v Zürichu. Imate tri kolajne s svetovnih prvenstev, dve z olimpijskih iger in nobene s prvenstev stare celine. Motivacije torej ne bo zmanjkalo.

Gotovo ne. V Švici bo moj cilj osvojitev kolajne. Verjamem, da še vedno lahko pridem na vrh metalcev. Res je sicer, da se je v tej sezoni med najboljše izstrelil Poljak Fajdek, a ga čaka še veliko dela. Fajdek in Pars sta sposobna metov okoli 83 metrov, česar sam v tej sezoni nisem bil. Zato je moja osnovna naloga, da dvignem raven povprečnih metov na 80 metrov. Če mi bo to uspelo, potem bom tudi še naprej dosegal vrhunske rezultate.

Vse več je govoric, da bi bil lahko met kladiva končno uvrščen v diamantno ligo. Veste kaj več o tem?

Prihodnjo sezono ga po mojih informacijah gotovo ne bo v druščini diamantne lige, lahko pa se zgodi, da se bo to zgodilo leta 2015.

V tej sezoni ste pokazali, da znate poraz prenesti izjemno športno. Ste s tem presenetili tudi sebe?

Morda sem se res malo. Znašel sem se v položaju, da po dolgem času na veliki tekmi nisem osvojil kolajne. Čeprav sem se zavedal, da se bo vse skupaj enkrat zgodilo, nisem vedel, kako bom odreagiral. In očitno sem kar dobro, ob tem da sem povrhu tudi zelo motiviran.

Je Fajdek ime, ki ga boste odslej lovili, ali ste v tej sezoni v ozadju opazili še kakšnega drugega metalca prihodnosti?

Drugih kot Fajdka ne vidim. Če mu bo uspel še en korak naprej, ga čaka lepa zgodba. Če sklepam po sebi, ko sem v mlajših letih želel ves čas napredovati, se je moj razvoj za sezono, dve ustavil. Morda se bo kaj takšnega pripetilo tudi Fajdku.

Smo v težkih ekonomskih časih. Vas posledično, ker na svetovnem prvenstvu niste osvojili kolajne, čaka upad sponzorskih sredstev?

Sponzorji mi ostajajo zvesti. Četrto mesto na svetovnem prvenstvu jemljejo kot uspeh, kar mislim, da je prav. Razumejo, da pride dan, ko ne osvojiš kolajne.